21 Νοεμβρίου 2012

Ηρθε η ώρα να εκθέσουμε τη χωρα

O αγώνας συνεχίζεται και από το εξωτερικό καθώς δε μπορούμε να μείνουμε θεατές στον παραλογισμό και τη βια. Διοργανώνουμε, στη Ζυρίχη, μια έκθεση για την αστυνομική βία (εγώ κ αλλοι 2 φίλοι  σε συνεργασία με κάποιος αναρχικούς και αριστερούς φοιτητές του Πανεπιστημίου. Σας καλούμε να βοηθήσετε στη διάδοση της έκθεσης ώστε να την κάνουμε γνωστή παντού. 


Ακολουθεί το δελτίο τύπου


Ήρθε η ώρα να εκθέσουμε τη χώρα
«Δεκαπέντε αντιφασίστες διαδηλωτές που συνελήφθησαν από την ΕΛ.ΑΣ στην Αθήνα μετά από συγκρούσεις με μέλη του Νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής, βασανίστηκαν στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ», The Guardian, Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012.

«Από τον Αύγουστο του 2008, η Ελληνική Αστυνομία καταδικάστηκε εννέα φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων για περιστατικά κακομεταχείρισης». Global Voices Online, 12 Μαΐου 2012.

«Η Ελλάδα δε διαθέτει μηχανισμούς βάσει των οποίων θα ερευνηθούν καταγγελίες αστυνομικής βίας ενώ οι Ελληνικές αρχές δείχνουν είτε ανίκανες είτε απρόθυμες να δώσουν συνέχεια σε τέτοιες περιπτώσεις», Διεθνής Αμνηστία, 3 Ιουλίου 2012.

«Η Ελληνική Αστυνομία στέλνει τα θύματα εγκληματικών συμμοριών στο Νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής», The Guardian, 28 Σεπτεμβρίου 2012.


Άνδρας των ΜΑΤ με αριθμό 1236 χρησιμοποιεί την κοπέλα ως ανθρώπινη ασπίδα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης
Πράσινα allstars, διαδηλωτής με πιτζάμες, υπόθεση Ζαρντινιέρα, Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα και Ομονοίας με έφεση στους βασανισμούς, Τμήμα Μεταγωγών στην Πέτρου Ράλλη, κρατητήρια της ΓΑΔΑ, βασανιστήρια τύπου Αμπού Γκράιμπ. Κοινός παρονομαστής όλων των παραπάνω: Η Ελληνική Αστυνομία.

Αυταπάτες για την Ελληνική Αστυνομία δε τρέφαμε ποτέ. Προφανώς η ΕΛ.ΑΣ παραβιάζει συστηματικά στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα κ ελευθερίες.  Αυτό, όμως, που έχει αλλάξει δραματικά εν συγκρίσει με το παρελθόν είναι η νομιμοποίηση του αυταρχισμού καθώς και το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών υπεραμύνονται των επιλόγων και των δράσεών της με ταυτόχρονο χάιδεμα των ναζιστών της Χρυσής Αυγής.  

Η υπερβολική χρήση βίας εναντίον διαδηλωτών και δημοσιογράφων, η αυθαίρετη κράτηση, η παρεμπόδιση της πρόσβασης σε ιατρική βοήθεια, ο βασανισμός και η διαπόμπευση προσαχθέντων και συλληφθέντων, ο ξυλοδαρμός και ο βασανισμός μεταναστών, η απροκάλυπτη συνεργασία με το ναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής,  η εμμονή στο κυνήγι ατόμων συγκεκριμένου πολιτικού χώρου και η κατασκευή ενόχων είναι μερικές από τις  τρέχουσες αρμοδιότητες της ΕΛ.ΑΣ.

Απόσπασμα από την Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που δημοσιεύθηκε το Σεπτέμβριο του 2012 αναφέρει: «Μετά το θάνατο του 16χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από όπλο αστυνομικού το Δεκέμβριο του 2008, υπήρξαν πολλοί ισχυρισμοί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από μέλη των σωμάτων ασφαλείας προς τους διαδηλωτές, κατά την διάρκεια των μαζικών κινητοποιήσεων που ξέσπασαν μετά τον πυροβολισμό. Οι καταγγελίες έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα τη τελευταία περίοδο με την εισαγωγή σοβαρών “μέτρων λιτότητας” από την κυβέρνηση, έπειτα την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης (2010-2012)».
Είναι προφανές πως δε μιλάει κανείς για μεμονωμένα περιστατικά, με εξαίρεση την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ, αλλά για μια συστηματική εξάπλωση των φαινομένων με την εκάστοτε Ελληνική Κυβέρνηση να κωφεύει σκοπίμως. Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι παρά τη διεθνή κατακραυγή κ τις εκατοντάδες περιπτώσεις παραβιάσεων, η βία που ασκείται είναι όλο κ πιο έντονη  και εγκληματική. Άλλωστε, μόνο τους τελευταίους δύο μήνες υπήρξαν περιστατικά που προκάλεσαν διεθνή σάλο. Ειδικότερα, ο ξυλοδαρμός και ο βασανισμός 15 συμμετεχόντων στην αντιφασιστική μοτοπορεία από την ομάδα ΔΕΛΤΑ κινητοποίησε ακόμη και τη βρετανική εφημερίδα Guardian με τον φερόμενο ως Υπουργό «Προστασίας» του Πολίτη, Δένδια, να απειλεί με μηνύσεις την εφημερίδα. Επίσης, την ημέρα της επίσκεψης της Καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα, ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας χρησιμοποίησαν μια κοπέλα ως ανθρώπινη ασπίδα κατά τη διάρκεια επεισοδίων με διαδηλωτές. Αξίζει να τονιστεί ότι παρόμοιες σκηνές έχουν καταγραφεί στην Λωρίδα της Γάζας, όταν ισραηλινοί στρατιώτες είχαν δέσει ένα δεκατριάχρονο παιδί σε ένα τεθωρακισμένο όχημα και το χρησιμοποίησαν ως ανθρώπινη ασπίδα.

Αποφασίσαμε, λοιπόν, ως ελάχιστη πράξη αλληλεγγύης στα θύματα της αστυνομικής βίας, συλληφθέντες, διαπομπευόμενους και βασανισθέντες, να οργανώσουμε μια έκθεση φωτογραφίας που να προβάλλει αυτά που οι ελληνικές εφημερίδες περνούν στα μονόστηλα και αυτά που τα τηλεοπτικά κανάλια διαστρεβλώνουν ως αμυντική στάση  της αστυνομίας. Τέλος, ελπίζουμε η έκθεση να λειτουργήσει ευεργετικά ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες της Ευρώπης, να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα πρέπει να εκτεθεί για τη «δημοκρατία» που παράγει στον 21ο αιώνα. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να εκθέσουμε τη χώρα.

Πρώτος σταθμός της έκθεσης ΜΑΤ12361 είναι το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και το συνέδριο “Linke Hochschultage” με θέμα την  «Αριστερά, την  Επιστήμη και την  Αντίσταση» ,όπου μας έχει παραχωρηθεί μία αίθουσα για την παρουσίαση του υλικού.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς σ’ όλους όσοι μας στήριξαν όσον αφορά στη συλλογή του υλικού. Ειδικότερα στη συλλογικότητα του Athens Indymedia, στον Nikola Georgiou, στον @stratosathens, στη @MarianaFaithful, στο @ypopto_mousi.

1H ονομασία MAT1236 είναι ο κωδικός αριθμός ενός «άνδρα» των ΜΑΤ ο οποίος απήγαγε μια νεαρή κοπέλα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με διαδηλωτές και τη χρησιμοποίησε ως ανθρώπινη ασπίδα. Προφανώς, δεν είναι το πρώτο περιστατικό ωμής αστυνομικής βίας αλλά θέλουμε να ασκήσουμε πίεση ώστε να είναι ένα από τα τελευταία.

Mερικά λόγια για την ομάδα:

Είμαστε μια μικρή ομάδα Ελλήνων που ζούμε στη Ζυρίχη και αδυνατούμε να μείνουμε απαθείς σε αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα. Ετσι, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε την προσπάθεια και έχουμε ως απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας photo/art έκθεσης ώστε να προβάλλουμε το εύρος, το μέγεθος και τη συχνότητα της αστυνομικής βίας στην Ελλάδα. Φιλοδοξία μας είναι να συγκεντρώσουμε κάποια χρήματα μέσω crowd-funding και να δώσουμε την ευκαιρία σε φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών να στήσουν μία κινητή έκθεση τέχνης με αρχικό σταθμό τη Ζυρίχη και εν συνεχεία τη μεταφορά της και σε άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις, πάντα βέβαια με θέμα την αστυνομική βία. 

Όποιος επιθυμεί να βοηθήσει είτε με διάθεση του προσωπικού του χρόνου είτε με υλικό ή ακόμη και να μας προτείνει εκθεσιακό χώρο για το εγχείρημα, είναι τουλάχιστον ευπρόσδεκτος και παρακαλούμε να επικοινωνήσει μαζί μας.

Στοιχεία άμεσης επικοινωνίας 
@hashMAT1236 on Twitter