31 Ιανουαρίου 2010

O θανάτος της ηθικής και ο θρίαμβος του κυνισμού



Κυνικός είναι αυτός που γνωρίζει την τιμή των πάντων και την αξία του τίποτα (Όσκαρ Ουάλντ).

Υπάρχει μια ταινία κωμωδίας «Γυρίστε το Γαλαξία με Οτοστόπ» στην οποία οι ήρωες προσπαθούν να βρουν απάντηση στο λόγo της ύπαρξής μας, την πορεία της ανθρωπότητας. Έξω από τα πλατό του Χόλυγουντ η πραγματικότητα κάθε άλλο παρά κωμική είναι. Θα ήταν φρονιμότερο να χαρακτηριστεί κωμική.
Η επιχειρηματολογία υπέρ του άνωθεν συμπεράσματος αν και παράγεται από μια αφελή προσέγγιση, κατά τη γνώμη μας, δείχνει προς τα πού οδεύει η επιστημονική κοινότητα και κατ΄επέκταση ολόκληρη η ανθρωπότητα.

Ας προχωρήσουμε στο θέμα μας.
Στη βάση δεδομένων της ιστοσελίδας www.pubmed.com εμπεριέχονται όλες οι επιστημονικές δημοσιεύσεις των βιολόγων. Πραγματοποιώντας μια απλή αναζήτηση για διάφορους ιατρικούς όρους, μπορείτε να δείτε τον αριθμό των δημοσιεύσεων που ασχολούνται ή εμπεριέχουν τον θέμα που επιθυμείτε. Ειδικότερα, αναζητήσαμε τρεις όρους, τη Λεισμανίαση, την Παχυσαρκία, και τέλος τη φυσική και αναπόφευκτη εξέλιξη του ανθρώπου, τη Γήρανση.

Γιατί αυτές?

Η Λεισμανίαση μεταδίδεται σε πολλές τροπικές και υποτροπικές περιοχές και εμφανίζεται σε 88 χώρες του πλανήτη. Σε αυτές τις χώρες ζουν περίπου 350 εκατομμύρια άνθρωποι. Κυρίως εμφανίζεται στην κεντρική και λατινική Αμερική την Δυτική Ασία και την Μέση Ανατολή. Προσβάλλει περίπου 12 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, ενώ 1,5-2 εκατομμύρια από αυτούς είναι νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο. Το 2004 καταγράφηκαν στην Κολομβία 13.000 περιστατικά. Στην Κabul ο αριθμός των περιστατικών φτάνει τα 200.000 άτομα με δεκάδες χιλιάδες θύματα ετησίως.

Η Λεισμανίαση είναι κατά κύριο λόγο ασθένεια του υποανάπτυκτου κόσμου ενώ σπάνια εκδηλώνονται τέτοια περιστατικά στον Δυτικό κόσμο. Ωστόσο το κύμα της μεταναστεύσης τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, είχε ως άμεση συνέπεια την εμφάνιση της νόσου και στις λεγόμενες χώρες του Δυτικού κόσμου, αλλά τα περιστατικά παραμένουν πολύ λίγα.
Συνοψίζοντας για τη Λεισμανίαση μπορούμε να πούμε ότι δεν αποτελεί επικερδές ερευνητικό πεδίο ή από τη στιγμή που δε προσβάλλει το Δυτικό κόσμο δεν αποτελεί και σημαντική ασθένεια.

Η παχυσαρκία από την άλλη, αν και αποτελεί σημαντική ασθένεια, τα νούμερα της θνησιμότητας της δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτά από της Λεισμανίασης. Για τη Γήρανση ούτε λόγος, αποτελεί τη φυσική εξέλιξη του ανθρώπου με τελική κατάληξη το θάνατο (ίσως η μόνη δικαιοσύνη στον κόσμο σας, «προσβάλλει ανεξαιρέτως φτωχούς – πλούσιους – προνομιούχους και μη). Έχει αποδεχτεί, δε, ότι όταν επιτυγχάνουν την αναστολή της θνησιμότητας των κυττάρων, δηλαδή την αναστολή της γήρανσης, τότε τα κύτταρα αυτά μετατρέπονται από υγιή σε καρκινικά.

Ευρήματα

Για τη Λεισμανίαση (leishmaniasis) υπάρχουν 15.272 δημοσιεύσεις με τα αναμενόμενα κέρδη από την εύρεση θεραπείας να ανέρχονται στο αστρονομικό ποσό των 0 €. Για την Παχυσαρκία (Obesity) υπάρχουν 129.300 δημοσιεύσεις ενώ τα κέρδη από τις αγωγές ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Τέλος για την Γήρανση (Ageing) υπάρχουν 226.902 δημοσιεύσεις με την αξία των ερευνών να ξεπερνούν τις δεκάδες χιλιάδες δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Τα συμπεράσματα, για την πορεία της ανθρωπότητας, δικά σας. Tα κέρδη για άλλη μία φορά πάνω από τους ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: