30 Μαΐου 2011

Οι αγανακτισμένοι, η άμεση δημοκρατία και οι μπυρίτσες

Η τελευταία εβδομάδα έχει αλλάξει αρκετά πράγματα στη μίζερη και αδιάφορη καθημερινότητά μας. Οι Ευρωπαίοι μας έβαλαν τα γυαλιά για ακόμη μία φορά παρά το γεγονός ότι εμείς είμαστε στη χειρότερη θέση από όλους τους συμπολίτες μας στην ευρύτερη European Monetary (και όχι μόνο)Union.
Οι αγανακτισμένοι Ισπανοί, λοιπόν, βγήκαν στις πλατείες και ξεκίνησαν μια αυθόρμητη διαμαρτυρία, ευρηματική σε πολλά αλλά συνάμα και αρκετά σιωπηλή για να ταρακουνήσει την εξουσία.
Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα
Ως γνωστόν, όπως ανέφερε και η διαφήμιση παλαιότερα, στην Ελλάδα είμαστε fans των απομιμήσεων. Έτσι, λοιπόν, ξεκίνησε και εδώ το κίνημα των αγανακτισμένων, αν και οι μέχρι τώρα επίσημοι «αγανακτισμένοι» στη μπανανία, ήταν κάτι μαχαιροβγάλτες της Χ.Α. οι οποίοι έσφαζαν Πακιστανούς, Αφγανούς και νέγρους ενώ δεν ακούμπησαν ποτέ τους πραγματικούς μας νταβατζήδες, Γερμανούς, Αμερικάνους, Γάλλους ή Άγγλους. Αυτή, βέβαια, είναι κ η ιστορικά συνήθης πρακτική των δωσίλογων και των απογόνων τους. Την κριτική μας για το κίνημα μπορούμε να την ασκήσουμε αλλά δε νομίζω ότι είναι επί του παρόντος αλλά και δεν εξυπηρετεί και κάποιο σκοπό! Άλλωστε κ εμείς συμμετέχουμε κανονικά στις κινητοποιήσεις. Το μόνο που θέλουμε νε επισημάνουμε και μας στενοχωρεί ειλικρινά είναι ότι συκοφαντούνται κάποιοι χώροι οι οποίοι μέχρι σήμερα ήταν οι μόνοι που αντιδρούσαν και που ξυλοκοπούνταν. Μη ξεχνάμε ότι ο Γιάννης Κ. που παραλίγο να δολοφονηθεί στην πορεία της 11ης Μαΐου ή η Αγγελική Κουτσουμπού του ΕΕΚ που είχε ξυλοκοπηθεί παλαιότερα από την ομάδα ΔΕΛΤΑ, δε νομίζω ότι ανήκαν ή ανήκουν στους αγανακτισμένους καθώς είχαν αντιληφθεί πολύ νωρίτερα τι έπαιζε στη χώρα και στην πολιτική σκηνή γενικότερα, και είχαν επιλέξει το δρόμο του αγώνα.


Οι αγανακτισμένοι, λοιπόν, δεν επιθυμούν κόμματα και ΜΜΕ στο Σύνταγμα. Τουλάχιστον οι πάνω. Όλοι, αυτοί που «ξύπνησαν» σήμερα (υποθέτουμε ότι έγινε ασχέτως αν σε ένα μήνα ταΐζουν τις αγελάδες τους στη Farmville του Facebook, όπως έκαναν μέχρι κ σήμερα), δεν επιθυμούν κανένα ΠΑΣΟΚΟ, Δεξιό, γλείφτη του ΛΑΟΣ, σταχυοφόρο του ΚΚΕ ή μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Ας παραδεχτούμε ότι η κίνηση δεν είναι λάθος αν και στα 2 τελευταία υπάρχουν άνθρωποι που είναι χρόνια στο δρόμο και ενδιαφέρονται για το κοινωνικό σύνολο.
Το απόγευμα της Κυριακής έγινε μια απόπειρα από στελέχη του ΚΚΕ Μ-Λ να μοιράσουν φυλλάδια στο Σύνταγμα. Γιουχαΐστηκαν από την πλειοψηφία των συγκεντρωμένων με τη δικαιολογία του αποκλεισμού κάθε κομματικής οργάνωσης ή/και σχηματισμού. Εδώ για εμάς υπάρχει ένα όριο το οποίο, αν και νοητό, πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους.
Κόμματα είναι και το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ Μ-Λ και η Ανταρσύα και το ΕΕΚ. 
Υπάρχει όμως μια θεμελιώδης διαφορά. Τα τρία τελευταία μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, τους Αναρχικούς και γενικότερα τον Ελευθεριακό χώρο, είναι οι μόνοι που τράβηξαν και τραβούν έως σήμερα (μαζί με συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ) το κουπί στις ανηφοριές του Μνημονίου, της ΠΑΣΟΚΙΚΗΣ Χούντας και των συνεργατών του (Μπακογιάννη, ΝΔ, ΛΑΟΣ μαζί με όλη την ολιγαρχική επιχειρηματική και τραπεζική χούντα).


Κατά τη δική μας άποψη, είναι αδιανόητο μια ομάδα πολιτών από το Facebook, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν αδιάφοροι ή ανέκφραστοι έως σήμερα ή υποστήριζαν τα 2 μεγάλα κόμματα, ή/και έγλειφαν πράσινες και μπλε κωλοτρυπίδες, να γιουχάρουν άτομα τα οποία είναι χρόνια στους δρόμους, θυσιάζουν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στους κοινωνικούς αγώνες και ενδιαφέρονταν για το συνάνθρωπο όταν αυτός κοιτούσε αποκλειστικά κ μόνο την πάρτη του.
Τουλάχιστον, σεβαστείτε το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης.
Είναι προφανές πως δεν εννοούμε να αποδεχτεί κάποιος τις ιδέες ή τις προτάσεις του ΚΚΕ Μ-Λ ή του μ-λ ΚΚΕ. Απλά να σεβαστεί το δικαίωμα του να μοιράσει ένα φυλλάδιο ή μια αφίσα, ασχέτως αν αυτή δε διαβαστεί από κανέναν ή δεν εκφράσει κανέναν.
Ας δεχτούμε την απαξίωση του συστήματος κ των κομμάτων! Αλλά ας κρατήσουμε κ ένα φίλτρο για κάποιους που τρέχουν χρόνια τώρα!
Άλλωστε οι περισσότεροι κατεβαίνουν στο Σύνταγμα για να ζήσουν μερικές στιγμές άμεσης δημοκρατίας η οποία για να εδραιωθεί απαιτεί πρωταρχικά το σεβασμό όλων από όλους.
Φιλτράρετε, λοιπόν, και σκεφθείτε ότι άλλο ΠΑΣΟΚ, άλλο ΝΔ και άλλο ΝΑΡ.
ΥΓ. 1 Αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι αγανακτισμένοι είναι ότι αυτό το πράγμα δεν έχει καμία σχέση με διαδήλωση ή διαμαρτυρία. Καλό το βρώμικο, καλές και οι μπυρίτσες αλλά όταν οι μπάτσοι βάλουν τα κράνη, τότε το Σύνταγμα θα αλλάξει μορφή. Τότε ελπίζουμε να μη ψάξετε τους οργανωμένους αναρχικούς ή την αριστερά αλλά να κρατήσετε την ίδια στάση και πρακτική.
ΥΓ.2 Ελπίζουμε να έχει συνειδητοποιήσει η Αριστερά ότι οι πρακτικές που εφάρμοζε μέχρι και σήμερα είναι πλήρως αποτυχημένες. Καιρός για αλλαγή στρατηγικής αλλά και σκέψης!

14 σχόλια:

Unknown είπε...

Συμφωνώ ότι αρκετοί από τους ψηφοφόρους μαρξιστικών κομμάτων, διαφόρων τάσεων, είναι χρόνια στο δρόμο και αγωνίζονται.
Παρόλα αυτά, αυτό δεν τους δίνει κανένα ελαφρυντικό στην προσπάθειά τους να προπαγανδίσουν την παράταξη τους. Σε μια στιγμή προσπάθειας άμεσης δημοκρατίας - έστω κ σε μια πλατεία - δεν χωράνε τα κόμματα και η αυταπάτη του κοινοβουλευτισμού. Κόμματα, κοινοβουλευτισμός και άμεση δημοκρατία δεν συμφωνούν. Αυτό που ζούμε στις λαϊκές συνελεύσεις του Συντάγματος είναι πρωτόγνωρο, είναι ο αυθορμητισμός των μαζών, είναι ένα παράδειγμα αλληλεγγύης, ένα σχολείο δημοκρατίας, είναι πρόοδος. Μπορεί να είναι μικρής έκτασης, μπορεί να τελειώσει αύριο, αλλά ας το αφήσουν το γαμημένο να κυλήσει και όπου πάει. Θα μπορούσαν να πουν τις απόψεις τους χωρίς να προπαγανδίσουν το κόμμα που υποστηρίζουν. Προτίμησαν τη ψηφοθηρία. Προτίμησαν να υπηρετήσουν τους θεσμούς που ευθύνονται για τα δεινά που τραβάμε. Οι θεσμοί ευθύνονται για την ασυδοσία της εξουσίας, όχι τα πρόσωπα. Οι θεσμοί είναι που δημιουργούν κυρίαρχους και κυριαρχούμενους. Δεν με νοιάζει πως ντύνονται ιδεολογικά οι κυρίαρχοι, γιατί παραμένουν κυρίαρχοι. Σωστά εκδιώχθηκαν λοιπόν.

ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ είπε...

Αδερφέ,

Δε μιλησα για κοινοβουλευτικά κόμματα μόνο. Μίλησαμε για ελευθεριακό χώρο, αντιεξουσιαστές κλπ. Ενσωματώσαμε τους πάντες.
Δε με ενδιαφέρει να προπαγανδίσει το ΜΛ ή όχι. Απλά να υπάρχει σεβασμός.

Οι θεσμοί προφανώς δεν εκφράζονται από αυτούς τους χώρους.
Αν το προχωρήσουμε εκεί που το κλείνεις και μιλάς για "ιδεολογικό ντύσιμο", τότε ναι έχεις απόλυτο δίκιο.
Αλλά δε νομίζω ότι οι fans του facebook έχουν στόχο να φθάσουν έως εκεί!

celin είπε...

Συμφωνω 100% και με την ουσια του κειμενου και με το υφος του!
Ο πειρατης που το εγραψε, ζωγραφισε, αμεσα και σταρατα!

ELvA είπε...

Συμφωνω με το κειμενο σας φιλοι Πειρατες και θεωρω κι εγω οτι ειναι λαθος ο αποκλεισμος ενημερωτικων φυλλαδιων απο κομματα, που οπως το ΚΚΕ δεν εχουν καμμια ευθυνη για τη σημερινη ασχημη κατασταση της χωρας, ουτε εξαπατησαν κανενα ψηφοφορο οπως π.χ τα δυο μεγαλα κομματα.Δεν συμφωνω με τιποτα οτι κομματα οπως το ΚΚΕ και ο Συριζα για παραδειγμα, ευθυνονται για τα δεινά που τραβάμε οπως λεει πιο πανω ενας σχολιαστης.
Να μη βαζουμε ολους στο ιδιο καζανι γιατι πως να το κανουμε δεν ειναι ολοι ιδιοι και αυτου του ειδους η επιχειρηματολογια ειναι πολυ φθηνη και υποπτη.

the elf at bay είπε...

Η Αριστερά στην Ελλάδα είναι το δεκανίκι του συστήματος, μην το ξεχνάμε αυτό.

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορω να δεχτω οτι κομματα , όπως το ΚΚΕ, δε φέρουν καμία ευθύνη.Η νοοτροπία καπελώματος οποιασδήποτε αντίδρασης και αποκλεισμού οποιασδήποτε αλληλεγγύης σε κινήσεις μη ελεγχόμενες από το κόμμα είναι χειρότερες από τις κινήσεις της εξουσίας.Το τι κάνει η εξουσία το βλέπεις , τους έχεις απέναντί σου, οι άλλοι υποτίθεται ότι είναι μαζί μας , μόνο όμως όταν έχουν τον έλεγχο.Όσων αφορά στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά, αποκλείεται καθώς έχει αποδείξει ότι πρώτο μέλημά της είναι η ιδεολογία και οχι η συνένωση όλων μας.Δεν απορρίφθηκαν τα λεγόμενα των φυλλαδίων , αλλά η σφραγίδα και υπογραφή.Ίσως γιατί αν επιτρέπονταν θα άνοιγε η κερκόπορτα και για άλλα κόμματα στο κίνημα , που εξαρχής έθεσε ως μοναδδικούς όρους την άρνηση κομματικής ταυτότητας και καπελώματος ( για αυτο και άθλια αντίδραση του ΚΚΕ) και την άρνηση της βίας.
Όσο για το ίδιο το κλινημα, πιστεύω όταν ωριμάσουν οι συνθήκες θα εξελιχθούν και οι πρακτικε΄ς.Για την ώρα η αλληλεγγύη είναι πιο σημαντική από όλα τα άλλα.
Ανώνυμος , μη καυλωμένος

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζω τα σχόλια σας και στο τέλος μου έμειναν μερικές απορίες. Αρχικά δεν καταλαβαίνω γιατί σας ενοχλεί τόσο πολύ το Facebook; Είναι ένας τρόπος δικτύωσης και δεν νομίζω πως όσοι ασχολούνται με αυτό είναι άνθρωποι χωρίς προβληματισμούς και ανησυχίες.Προτιμάτε το Twitter; Τόσο καιρό μιλάμε όλοι για μια βουλή που έχουν ξεχάσει ποιό κόμμα εκπροσωπεί ο καθένας και τώρα ενοχλούμαστε γιατί κατέβηκαν μέλη από κόμμα θέλωντας να μοιράσουν φυλλάδια και τους αποδοκίμασε το πλήθος; Δηλαδή κράζουμε όλα τα κόμματα εκτός αυτών που υποστηρίζουμε; Είμαι της άποψης ότι ο καθένας μπορεί να υποστηρίζει όποιον θέλει, δημοκρατία δεν λέμε ότι θέλουμε, αλλά όταν γίνεται κάτι μαζικό, ομαδικό και τελείως ανεξάρτητο δεν έχει κανένα κόμμα δουλειά εκεί πέρα! Όσο για τα άτομα που αναφέρετε δε διαφωνώ! Αφού θέλουν το καλό της χώρας και αγωνίζονται γι'αυτό μπορούν και αυτοί να συμμετέχουν χωρίς χρώματα και σύμβολα. Κάτι τελευταίο ρε παιδιά, τόσο καιρό λέτε να ξυπνήσει ο κόσμος και τώρα ενοχλεί το πώς και το μέσο με το οποίο συνεννοούνται, το ποιοί είναι, κλπ...κλασσικοί Έλληνες δηλαδή και κάτι να γίνει θα βρούμε κάτι στραβό να γκρινιάξουμε. Προσωπικά δεν είμαι κομματοποιημένος και δεν πρόκειται να γίνω! Υποστηρίζω κάθε κίνημα που θα μας βγάλει από αυτήν την εξαθλίωση και θέλω να πιστέυω ότι κάποια στιγμή αυτός ο λαός θα ενωθεί και θα κάνει την διαφορά! Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί.Ο καθένας μας πιστεύει σε διαφορετικές πλευρές αλλά όλοι θέλουμε το καλό της χώρας μας...οπότε έχουμε κοινό στόχο!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ είπε...

Να συνεισφέρω κι εγώ στο θέμα εκφράζοντας την κατωτέρω άποψη: Αν επιτραπεί η διανομή προπαγανδιστικού υλικού ενός κόμματος, στα πλαίσια της Αμεσοδημοκρατίας οφείλουμε να αποδεχτούμε και τη διανομή υλικού από όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Αν υποθέσουμε πως το πρώτο κόμμα στο οποίο θα επιτραπεί η προσέγγιση του στο χώρο είναι της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς (με χρόνια στους δρόμους και τις πορείες) ποιος μπορεί να αποκλείσει να έρθει αύριο το ΛΑΟΣ ή η ΝΔ? Κι αν μέλη των δύο διαφορετικών χώρων βρεθούν μαζί, τι είναι πιο πιθανό να συμβεί? Συνεπώς, ένας μεγάλος κίνδυνος είναι αφενός η σύγκρουση μελών προερχόμενων από διαφορετικά κόμματα αφετέρου η "εκδίωξη" μελών της συνέλευσης που ενδεχομένως έχουν διαφορετικά βιώματα από τα δικά μας και χρειάζονται χρόνο να κατανοήσουν τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο μυαλό τους ώστε συμπορευθούν με τους υπολοίπους.

Ο πόλεμος είναι πόλεμος του πνεύματος και των ιδεών και σε αυτό το πεδίο πρέπει να παραμείνει. Αν καταφέρουμε να κερδίσουμε το πνεύμα μιας κρίσιμης μάζας συνανθρώπων μας, τότε η πρώτη μάχη θα έχει κερδηθεί ώστε να μπορέσουμε να συμπορευθούμε όλοι μαζί στην κοινωνία που οραματιζόμαστε. Μεγάλη μερίδα του κόσμου είναι έτοιμη να ριζοσπαστικοποιηθεί και να ενστερνιστεί τις αξίες του Αναρχισμού. Ας μην τους τρομάξουμε.

Τέλος, στη αποψινή συνέλευση, θα πρέπει να τεθεί και ίσως να ανοίξει το μέτωπο με τους καναλάρχες. Θεωρούν πως έχουν όλη την τράπουλα στα χέρια τους και εν μέρει έχουν δίκιο. Ας τους αιφνιδιάσουμε παρουσιάζοντας την καινούργια τράπουλα, δικής μας εμπνεύσεως. Αμεσοδημοκρατία με τις δημόσιες συχνότητες στα χέρια ιδιωτών δε νοείται. Και αυτό πολύς κόσμος είναι έτοιμος να το κατανοήσει και να το προωθήσει.

Καλή συνέχεια εύχομαι σε όλους μας.
Αλέξανδρος

ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ είπε...

@@Celin thanks φιλε μας!

@ Elva, για το ΚΚΕ έχουμε πολλά κρατημένα όπως για το ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά η αλήθεια είνια ότι το μερίδιο ευθύνης ειδικά των ατόμων που τα υποστηρίζουν είναι πολύ μικρότερο από τα αντίστοιχα των υπολοίπων κοινοβουλευτικών.
@Elf Ετσι είναι φιλε μας! Συμφωνουμε!

ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ είπε...

Φιλε ανώνυμε,

Ο στόχος του κειμένου δεν είναι να αν αναδείξει το ΚΚΕ ή κάποιο κόμμα. Αλλωστε όσοι μας παρακολουθούν τακτικά, μπορούν να αντιληφθούν έυκολα πως δεν ανήκουμε σε κάνενα κόμμα και δεν υποστηρίζουμε κάποιο.

Συμφωνούμε σε όλα φίλε! Αλλωστε δε μιλήσαμε για κομματική εκπροσωπηση στις συνελευσεις. Μιλάμε για σεβασμό κάποιων ομάδων γιατί και εμείς δε γουστάρουμε μία το ΜΛ ή το ΣΕΚ αλλά τους σεβόμαστε και ως προσωπικότητες και ως σχηματισμούς.

ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ είπε...

Ανώνυμος Νο2
Δε μας ενοχλεί το FB. Αναφερόμαστε στους ανθρώπους. Δεν εχει σημασία αν λέγεται FB ή twitter. Μιλάμε για άλλα πράγματα.

Στα υπόλοιπα που λες συμφωνούμε. Κοίτα και στο σχόλιο στον προηγούμενο!

ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ είπε...

Φίλε Alexandre,

1. Αν κατέβουν σε διαδήλωση η ΝΔ ή το ΛΑΟΣ, τότε ή η Αριστερά θα είναι στην εξουσία ή ο πάτος της κοινωνίας θα είναι απύθμενος.
Στο άρθρο γράφουμε για τον αποκλεισμό των κομμάτων, ειδικά των κοινοβουλευτικών. Αν παρατηρήσεις το άρθρο, δε ζητούμε να διανείμει ο καθένας ότι γουστάρει. Ζητούμε από τους συμμετέχοντες να σέβονται ανθρώπους οι οποίοι μετέχουν χρόνια στους κοινωνικούς αγώνες και ας μη γίνονται δεκτές οι προκηρύξεις τους.

Δε μας ενδιαφέρει αν θα μοιράσει προκήρυξη το ΜΛ, οι αναρχικοί ή οι εργαζόμενοι στο ΤΤ. Ο σεβασμός όμως των ατόμων είναι το παν. Μπορούμε πολύ ευγενικά να αρνηθούμε την κομματική έκφραση αλλά να μη γινόμαστε όπως κάποιοι που νομίζουν ότι είναι η ελιτ των κινημάτων.

Κίνηση Πολιτών Κορυδαλλού είπε...

Μιας και άνοιξε κουβέντα ας πούμε κι εμείς τη γνώμη μας..Στις πλατείες της Ελλάδας τις τελευταίες μέρες συμβαίνουν πράγματα που δεν τα χουμε ξαναδεί, το κίνημα αυτό είναι πρωτόγνωρο..Έχω διαβάσει κι αν έχω διαβάσει το τελευταίο διάστημα άπειρα σχόλια και τοποθετήσεις στο ιντερνετ για αυτό που συμβαίνει από γνωστά blogs και sites της Αριστεράς και του Αναρχικού χώρου..Αυτό που μου κάνει εντύπωση ρε παιδιά είναι ότι κανείς τους δεν αναρωτιέται γιατί τόσα χρόνια δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν τέτοιο μαζικό κίνημα ούτε οι μεν ούτε οι δε...Κοτζάμ ριζοσπαστική και επαναστατική Αριστερά, κοτζάμ μορφωμένοι του ελευθεριακού χώρου που έχουν κατεβάσει τα άπαντα του Μπακούνιν και του Μαλατεστα και να μην μπορούν να γεμίσουν ούτε τα παγκάκια της πλατείας Συντάγματος???και να το κάνουν ποιοι? οι φλώροι του facebook? ε ναι ρε παιδιά έτσι ξεσπούν τα αυθόρμητα κινήματα από αυτόν τον κόσμο και φυσικά δεν έχουν ταμπέλες..
Και μιας και μιλάμε για σεβασμό στις εκάστοτε συλλογικότητες που προτίμησαν την πλατεία Συντάγματος για το χώρο εξόρμησής τους ας θυμηθούμε τι έγινε το Σαββατόβραδο που μας πέρασε στην Πλατεία..παραθέτω ένα άρθρο από το syriza.wordpress.com που περιγράφει την κατάσταση όπως ακριβώς τη βλέπω αλλά πολύ πιο εύγλωττα "...το ρεσιτάλ της πολιτικής αρχών εδόθη από την επαναστατική αριστερά. Στην αρχή χέσιμο με τη σέσουλα, μετέπειτα ένας κάποιος (ψιλός) προβληματισμός και τέλος κλιμάκωση της παρέμβασης με τη μαζική μπούκα στη Συνέλευση το Σαββατόβραδο. Η οποία ειρήσθω εν παρόδω θύμιζε εισβολή Ούννων σε μια κατά τα λοιπά ανθρώπινη διαδικασία. Περικύκλωσαν το προεδρείο, απαιτούσαν το λόγο πριν τους κοινούς θνητούς μαλάκες, βούτηξαν τα μικρόφωνα και θυμηθήκαμε όλοι την ωραία εποχή της Πισικάπα.
Τα συνδικάταααα ούρλιαζε ο ένας. Γενική απεργίαααα βράχνιαζε ο άλλος. Πολιτικό πλαίσιοοο γκάριζε ο τρίτος. Για καμιά ώρα η πλατεία έμοιαζε με φοιτητική συνέλευση τριανταπεντάρηδων και σαρανταπεντάρηδων.
Συνάδελφοι έλεγε ο ένας νομίζοντας ότι μιλάει στου Γκίνη. Σύντροφοι απαντούσε ο άλλος νομίζοντας ότι μιλάει στην ΟΒα του. Παιδιά ηρεμία ίδρωνε ο συντονιστής νομίζοντας ότι μιλά σε φυσιολογικούς ανθρώπους.
Είχε προηγηθεί ο Συντονισμός των Πρωτοβάθμιων ο οποίος αποφάσισε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει κόσμος μαζεμένος και να μην πάει η μαχόμενη κι από τα κάτω συνδικαλιζόμενη αριστερά να δώσει τη σωστή γραμμή. Τι διάολο πρωτοπορία είμαστε άμα αφήνουμε τους απολιτίκ φλώρους του real-democracy να διεξάγουν μια συνέλευση χιλιάδων ανθρώπων;
Να πάμε να τους επηρεάσουμε έλεγε ο ένας. Να πάμε να τους προστατεύσουμε έλεγε ο άλλος. Να πάμε να τους πολιτικοποιήσουμε έλεγε ο τρίτος. Και δεν εβρέθη κανένας θαρραλέος να συνοψίσει την γραμμή σε μια φράση: Να πάμε να τους διώξουμε. Εκεί ήταν το ζουμί.
Τέτοιες ώρες σκέφτεσαι στα σοβαρά: Μήπως αν έλειπε η αριστερά τα πράγματα θα ήταν καλύτερα;
Κι αναγκαστικά σε πιάνει μια μελαγχολία. Κανένας από την αριστερά δεν μπόρεσε να πετύχει κάτι τέτοιο. Κανένας δεν προβληματίστηκε από αυτή την αδυναμία. Κανένας δεν αναρωτήθηκε για την απαξίωση και τη στοχοποίηση όλου του πολιτικού συστήματος και όλης της Βουλής. Κανένας δεν έμαθε. Κατά πλειοψηφία οι αριστεροί χλεύασαν, απαξίωσαν, κορόιδεψαν. Στην καλύτερη στάθηκαν αμήχανοι και είπαν «έτσι είναι τα αυθόρμητα κινήματα». Και στο τέλος μπούκαραν να δώσουν τη γραμμή.
Δεν θέλει πολύ να καταλάβεις πως όπου δεν σκάει το χημικό του Ματατζή, σκάει η βλακεία του αριστερού." αυτά και ελπίζω να συνεχιστεί η κουβέντα...

Unknown είπε...

Πρώτα μια κριτική στα μαρξιστικά κόμματα και τις πρακτικές τους. Όπως είπε σωστά ο elf "Η Αριστερά στην Ελλάδα είναι το δεκανίκι του συστήματος". Αυτοί είναι οι πρωτοπόροι της ταξικής πάλης, οι επιστήμονες του σοσιαλισμού. Ιδού γιατί καταδικάζουν και απαξιώνουν τις αυθόρμητες αμεσοδημοκρατικές κινήσεις, διότι δεν προέρχεται από την κομματική ηγεσία τους. Οι ψηφοφόροι τους ακολουθούν πιστά τους ηγέτες τους (αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πραγματικοί αγωνιστές αναμεσα τους), διαυτού και η προσπάθεια τους για κομματική προπαγάνδα και ψηφοθηρία. Είναι φανερό ότι δεν πιστεύουν στη χειραφέτηση των μαζών από τις ίδιες τις μάζες αλλά θεωρούν ότι η χειραφέτηση αυτή θα γίνει σταδιακά μέσω της ψήφου και της συμμετοχής ενός "εργατικού κόμματος" στους θεσμούς της αστικής τάξης. Είναι αυτοί που δεν πιστεύουν στην αναγκαιότητα της άμεσης συμμετοχής και της αυτοοργάνωσης και που με την παρουσία τους σνομπάρουν την αμεσοδημοκρατική διαδικασία. Είναι αυτοί που ΔΕΝ θεωρούν τον κοινοβουλευτισμό αυταπάτη. Τελικά είναι τόσο αντιδραστικοί που καταντούν να εξυπηρετούν τα συμφέροντα αυτών που "καταγγέλλουν" στα διπλανα βουλευτικά έδρανα.[Επίσης μην ξεχνάμε ότι και το ΚΚΕ και ο Συριζα τσιμπάνε τις ληστρικές επιχορηγήσεις του κρατικού προϋπολογισμού, και αυτοί εισπράττουν τις βουλευτικές αποζημιώσεις τους κλπ]

@elva: αν η άποψη μου ότι σωστά εκδιώχθηκαν (σαφως και το γιουχαρισμα είναι στάση γηπεδόβιου και άρα κατακριτέα) οι κομματικοί προπαγανδιστές-εφόσον δεν πιστεύουν στη συγκεκριμένη διαδικασία-είναι φθηνή και ύποπτη, τότε πως θα χαρακτηριζες το ΚΚΕ που θεωρεί το κίνημα μάταιο?? Ποια η ωφέλεια του λαού από αυτή τη στάση, ενόψει μάλιστα του ολοκληρωτικού ξεπουλήματος της χώρας στο κεφάλαιο?

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τον αντιεξουσαστικό χώρο. Οι αναρχικοί δεν είναι κόμμα, δεν αποσκοπούν στην αρπαγή της εξουσίας αλλά στην ισομερή κατανομή της σε όλους. Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να λέμε ότι η εργατική τάξη μπορεί να χειραφετηθεί μόνο από τις δικές της ενέργειες, ότι δεν υπάρχουν σωτήρες και παντογνώστες, ότι η άμεση δημοκρατία, η αλληλεγγύη και η αυτοοργάνωση θα πρέπει να είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας κοινωνίας ισότητας και ελευθερίας (άλλωστε αυτά πάνε μαζί) που ονειρευόμαστε, ότι θα πρέπει να εμπιστευτούμε τον αυθορμητισμό των μαζών.
@Κινηση Πολιτών: Το ότι οι αναρχικοί δεν γέμισαν το Συνταγμα είναι γιατί ο κόσμος είτε δεν είχε ενδιαφέρον για τα κοινά (έπρεπε να περάσει 1,5 ετος μνημονιου για να γίνει κάτι μαζικό, να μη μιλήσω καλύτερα για παλιότερα), είτε δεν πίστευε στις δυνάμεις του και περίμενε τα κόμματα να τον σώσουν, είτε γιατί κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατό να γίνει λόγω του κράτους και της μπατσαρίας, είτε άκουγε αναρχικός κ άλλαζε δρόμο (λόγω της λάσπης των ΜΜΕ και των κομμάτων). Όλα τα παραπάνω δείχνουν να αλλάζουν έστω και με αργούς ρυθμούς.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι όσοι παρευρίσκονται στις συνελεύσεις έχουν συνειδητούς στόχους ή ότι είναι αναρχικοί. Προσωπική άποψη είναι ότι πολλοί είναι συγχησμένοι, βλέπουν μόνο βραχυπρόθεσμα και ενεργούν οδηγούμενοι από την προσωρινή τους δυσαρέσκεια. Άλλο πράγμα δηλαδή να μιλάς για διατήρηση των εργατικών δικαιωμάτων, άλλο πράγμα να θες κατάργηση (μακροπρόθεσμα) της μισθωτής εργασίας. Άλλο πράγμα να βρίζεις τους πολιτικούς, άλλο πράγμα να καταδικάζεις τον κοινοβουλευτισμό ως θεσμό. Γι αυτό είναι σημαντικό πρώτα να ξέρουμε που ΘΕΛΟΥΜΕ να πάμε και όχι που θα πάμε. Κάτι τέτοιο σαφώς και δεν είναι ξεκάθαρο. Παρόλα αυτα στην πλατεία υπάρχει κάτι πραγματικά καλό, έστω και σε εμβρυακό στάδιο. Τόσο η υπακοή στην ιεραρχία όσο και η δημοκρατία μαθαίνονται. Ο πολύς κόσμος διδάχθηκε την ιεραρχία (στην οικογένεια, στο σχολείο, στο στρατό, στη δουλειά, στο κόμμα), ας μάθει κάτι και από την δημοκρατία.
Βέβαια όταν αρχίσει η κρατική καταστολή τότε θα δούμε απίδια πιάνει ο σάκος...Ακόμα είναι νωρίς για μεγάλα λόγια.