3 Αυγούστου 2010

Κουίζ: Ποιος έδωσε πιο πολλά στους τραπεζίτες;

Με το θράσος που τον διακρίνει και ποντάροντας στην άγνοια των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε την περασμένη Δευτέρα στο press room, ότι «αυτά τα 28 δισ., τα οποία διατέθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αποδείχθηκε ότι δεν πέρασαν ως ρευστότητα στην αγορά», και πως «όταν υπάρχει αποτίμηση, θα υπάρχει και ενημέρωση».
Διαβάστε στη συνέχεια ποια είναι η αλήθεια.
Από το πακέτο των 28 δισ., που αποφάσισε να διαθέσει στις τράπεζες η κυβέρνηση της ΝΔ, το μεγαλύτερο μέρος διατέθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, χωρίς ν’ αλλάξει ούτε έναν όρο απ’ αυτούς που θεσπίστηκαν από τον Αλογοσκούφη το Νοέμβρη του 2008 (νόμος 3723/2008). Ιδού μερικές αποφάσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Στις 22 και 23 Απρίλη του 2010 (ΦΕΚ Β’ 511) υπογράφονται τέσσερις αποφάσεις με τις οποίες δίνονται εγγυήσεις 2,117 δισ. ευρώ στην Alphabank, 1,97 δισ. ευρώ στην Πειραιώς, 2,5 δισ. ευρώ στην Εθνική και 2,3 δισ. ευρώ στη Eurobank. Δηλαδή, μέσα σε δυο μέρες η κυβέρνηση Παπανδρέου μοίρασε στους τραπεζίτες εγγυήσεις σχεδόν 9 δισ. ευρώ (το 32% του πακέτου Αλογοσκούφη). Με άλλες δυο αποφάσεις στις 16 Απρίλη (ΦΕΚ Β’ 546) η κυβέρνηση Παπανδρέου έδωσε ομόλογα ελληνικού δημοσίου ύψους 420 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς και 491 εκατ. ευρώ στην Alphabank. Με άλλες δύο αποφάσεις στις 23 και τις 26 Απρίλη (ΦΕΚ Β’ 597) η κυβέρνηση Παπανδρέου έδωσε εγγυήσεις 2,117 δισ. ευρώ στην Alphabank και 2,5 δισ. ευρώ στην Εθνική, ενώ με απόφαση στις 4 Μάη (ΦΕΚ Β’ 603) έδωσε εγγύηση 655 εκατ. ευρώ στην ΕΤΕ. Στις 22 Απρίλη (ΦΕΚ Β’ 624) έδωσε ομόλογα ελληνικού δημοσίου ύψους 787 εκατ. ευρώ στην Εθνική και 40 εκατ. ευρώ στην Aegean Baltic Bank. Στις 30 Απρίλη (ΦΕΚ Β’ 657) έδωσε εγγύηση 1,345 δισ. ευρώ στην Εθνική και εγγύηση 950 εκατ. ευρώ στη Eurobank.
Ετσι, το συνολικό πακέτο που μοίρασε το ΠΑΣΟΚ τον Απρίλη και το Μάη (πριν την υπογραφή του Μνημόνιου) έφτασε τα 18,2 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση Παπανδρέου μέσα σ’ ένα δίμηνο μοίρασε στους τραπεζίτες το 65% του πακέτου Αλογοσκούφη!!! Η κυβέρνηση Καραμανλή πρόλαβε να μοιράσει σε 10 μήνες μόνο το 35% του πακέτου.
Δεν τελειώνουμε, όμως, εδώ. Επειδή το πακέτο των 28 δισ. προφανώς εξαντλήθηκε, στο νόμο με τον οποίο ψηφίστηκε το δωσιλογικό Μνημόνιο το πακέτο των 28 δισ. αυξήθηκε κατά 15 δισ. ευρώ, χωρίς ν’ αλλάξει καμιά διάταξή του. Πρόκειται για το άρθρο τέταρτο, παράγραφος 8 του νόμου 3845/2010, που αναφέρει λακωνινκότατα: «Τα ποσά που προβλέπονται στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 2 και στο άρθρο 4 του ν. 3723/2008 (ΦΕΚ 250 Α’) αυξάνονται κατά 15 δισεκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα». Τα επιπλέον 15 δισ., που εκτίναξαν το πακέτο στήριξης των τραπεζών στα 43 δισ. ευρώ αφορούν μόνο εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου, ώστε να μπορούν οι τράπεζες να εκδίδουν τίτλους, να τους καταθέτουν στην ΚΤΕ και να παίρνουν ζεστό χρήμα με χαμηλό επιτόκιο. Τονίζουμε και πάλι, ότι στις τράπεζες δεν μπήκε κανένας επιπλέον όρος, όπως π.χ. ότι θα πρέπει να αυξήσουν την πιστωτική τους επέκταση προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Και βέβαια, πέρα από αυτό το πακέτο, που έφτασε αισίως τα 43 δισ., με το Μνημόνιο αποφασίστηκε και η ίδρυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στο οποίο διατέθηκαν 10 δισ. απ’ αυτά που δανείστηκε το ελληνικό δημόσιο από το μηχανισμό «στήριξης».

Πηγή: Εφημερίδα Κόντρα

53 δισεκατομμύρια στις τράπεζες είναι αρκετά για να καταλάβουν ακόμη και οι πιο μαλάκες, ότι η επίθεση που δεχόμαστε είναι ταξική (ασχέτως αν σε κάποιους δεν αρέσει η λέξη).
Επίσης, εμείς ως οικονομολόγοι που είμαστε, ρωτούμε τους ασκούντες την οικονομική πολιτική:

Ποιο από αυτά τα μέτρα ενισχύει την τόσο διαφημιζόμενη ανταγωνιστικότητα, χάριν της οποίας 1 εκατομμύριο μαλάκες έκαναν τουμπεκί και δέχτηκαν αδιαμαρτύρητα να τους κοπούν 2 μισθοί και κάποιο κομμάτι των επιδομάτων;

Μη μας πείτε για τη ρευστότητα των τραπεζών...Αυτό είναι προσωρινό μέτρο και ουσιαστικά τους γλιτώνει από τα δισεκατομμύρια των επισφαλών απαιτήσεων τις οποίες και θα αναγκαστούν να διαγράψουν, καθώς τα golden boys τα έκαναν σκατά...

Αλήθεια ρε Παπακωνσταντίνου, δεν είναι πρόκληση τα τραπεζικά στελέχη να παίρνουν bonus βελτιώνοντας τα Key Perfomance Indicators (τα πασίγνωστα σε όσους ασχολούνται ΚΡΙ's) μέσω της χρηματοδότησής τους από το δημόσιο, δηλαδή τους γδαρμένους πολίτες, και μετά να τους κατάσχουν τα σπίτια λόγω χρεών;

Μήπως και αυτό είναι κομμάτι του σοσιαλισμού και της πράσινης ανάπτυξης που ζούμε;

Υπάρχουν ακόμη μαλάκες που πιστεύουν στο ΠΑΣΟΚ;

Να θυμίσουμε τι έλεγε ο Παπανδρέου στην πρώτη σοσιαλιστική πούτσα με τις περικοπές των επιδομάτων. Τότε που τον έβλεπαν στο δρόμο και του έδιναν το μισθό τους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: