11 Αυγούστου 2010

Οι στρατιές των ημιαναπήρων


Τα λουτρά του Καϊάφα συνίστανται για εκείνους που έχουν ανάγκη από «ανάπαυση, βελτίωση και θεραπεία», γράφει η εγκυκλοπαίδεια του Ηλίου .Και ποιοι είναι εκείνοι που τότε, στη δεκαετία του ’50, είχαν αυτή την ανάγκη; Tην απάντηση βρίσκουμε στο ίδιο το λήμμα:
«Άτομα με ψυχικάς κοπώσεις, εκνευρισμένα από τον κόπον και την αγωνίαν της ζωής, που έζησαν με υπερέντασιν των νεύρων... όλαι αι νευροψυχικαί ανωμαλία που τόσον συχνά μαστίζουν την σημερινή κοινωνίαν, και δη των μεγαλοπόλεων, όλη αυτή η μεγάλη στρατιά των ημιαναπήρων, που κινούνται ακόμη από κεκτημένην ταχύτητα, αν και έχουν απαραίτητον ανάγκη αλλαγής, διακοπής, αναπαύσεως...»

Μισός και πλέον αιώνας πέρασε από τότε και σίγουρα έχουν πυκνώσει οι γραμμές της «μεγάλης στρατιάς των ημιαναπήρων», όμως η δυνατότητα της «διακοπής» συρρικνώνεται. Ασφαλώς, πολλοί έφυγαν ή θα φύγουν για διακοπές, όμως την «υπερένταση των νεύρων» θα την κουβαλούν και στο χωριό ή την παραλία.

«Πώς να ηρεμήσω στις διακοπές, όταν σκέφτομαι πως θα γυρίσω και δε θα ξαναβρώ τη δουλειά μου;» αναρωτιόταν μια υπάλληλος. Κάποτε η επιστροφή στην πόλη και στη δουλειά, μετά τις διακοπές φαινόταν εφιάλτης, τώρα εφιάλτης μοιάζει το ενδεχόμενο να «μην» επιστρέψεις στη δουλειά σου, να μη βρεις τo πόστο σου.

«Firing by removal» λέγεται μια από τις μεθόδους ανακοίνωσης της απόλυσης, δηλαδή «σουτάρισμα μέσω μετακίνησης». Πηγαίνεις στο χώρο εργασίας σου και, διαπιστώνεις, ότι το κάθισμά σου έχει εξαφανιστεί. Πώς εξαφανίζονται τα ρούχα και τα παπούτσια των πεθαμένων λίγες μέρες μετά την κηδεία; Μόνο που εσύ βρέθηκες στον κάτω κόσμο της ανεργίας χωρίς να προηγηθεί τελετή.

Στην κούραση, την υπερένταση, την αγωνία του σήμερα, έχει προστεθεί η αγωνία για το κοντινό μέλλον. Κι αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι φεύγουν για διακοπές κλαίγονται και μοιρολογούν, αλλά ότι γαντζώνονται με πάθος στις λίγες σταγόνες δροσιάς και ανάπαυλας που μας προσφέρει ο Αύγουστος. Οι άνθρωποι θα ξεφαντώσουν, θα το ρίξουν έξω, όπως συχνά συμβαίνει σε καιρό πολέμου, όταν ζεις μόνο για το σήμερα και δεν ξέρεις τι ξημερώνει το αύριο.
Άραγε πού θα κάνουν διακοπές το ένα εκατομμύριο των ανέργων του 2011;

Της Μαριάννας Τζιαντζή από την εφημερίδα ΠΡΙΝ

Του χρόνου διακοπές στο Πούτσεστερ μαλάκες!

Για όσους θα τρώνε την πούτσα και δε θα βάζουν μυαλό.

Πλοία, αεροπλάνα και διόδια δικά σας!

Το κράτος αναλαμβάνει μόνο την αποκομιδή ή την ενταφίαση των ζωντανών νεκρών.

Τα έσοδα του προγράμματος θα διατεθούν στις τράπεζες για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος!

6 σχόλια:

blackbedlam είπε...

Ρε συ Πειρατή μου αν και γυναίκα,να δεις ποιος φίλος έγραφε τις προάλλες δεν μ΄αρέσει όταν οι γυναίκες λένε @#@$%^^&*
Εγώ λοιπόν γυναίκα ούσα,αλλά και Κοκκινιώτισα,ξέρεις λιμάνι μεριά....Αλλά μάλλον επικρατεί το γυναικείο στοιχείο και δεν βρίζω δημοσίως, όχι ότι αν χρειαστεί δεν...αλλά δεν το πολυσυνηθίζω,αλλά αδερφέ μου ξέρω κάτι πρωτότυπες *&^%$$#% ούτε που μπορείς να φανταστείς.Βρε μήπως να αρχίσω να τις ρίχνω,λέω μήπως; Στ΄αλήθεια δεν αντέχετε! Λέω πάλι βρε μπας και είμασταν άχρηστοι,τεμπέληδες, εμείς στην οικογένεια και δεν τα καταφέραμε όπως όλος αυτός ο άξιος και ικανός κόσμος, που μπόρεσε σαν το μερμυγκάκι και στις μέρες των παχειών αγελάδων έβαλε κάποια φράγκα στην άκρη και τώρα οι άνθρωποι, κατανοούν τον πόνο της μάνας Πατρίδας και κάνουν υπομονή, τρώγοντας από τα έτοιμα;
Βρε μήπως εμείς εδώ στην οικογένεια λόγω ανικανότητας θα βρεθούμε πολύ γρήγορα σε αδιέξοδο και γι΄αυτό διαμαρτύρομαι ρίχνοντας τις ευθύνες στην κυβέρνησή μας; Λες μωρέ Πειρατή μου να είναι έτσι τα πράγματα;

ELvA είπε...

Πειρατες!

Μια χαρα τα λετε και παλι, αλλα μου φαινεται οτι μιλαμε, αγανακτουμε και μονο εμεις τα ακουμε...Δε φτανει η αγανακτηση μας σε εκεινα τα αυτια που θα επρεπε να τα ακουνε...Υπαρχει τετοια πορωση και τα ΜΜΕ εχουν χρονια κανει τη δουλεια τους σε τοσο καλο βαθμο που το ολο επινοημα παει απο μονο του, με ..αυτοματο πιλοτο!
Τι να πω;Βαρεθηκα να αγανακτω, (το ξαναλεω) και να συναντω απενατι μου ατομα που ενω δηλωνουν 'δυσαρεστημενα' παρ ολα αυτα δεν ξερουν πως να κατευθυνουν
την αγανακτηση τους και ετσι ψηφιζουν και ξαναψηφιζουν τους ιδιους και τους ιδιους! ;(

Καλο μεσημερι!

celin είπε...

"Του χρόνου διακοπές στο Πούτσεστερ μαλάκες!"

XAXAXAXAXAΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ..... ΘΕΟΣ!!!!

Δε μπορω να καταλαβω ακομα,τι περιμενουν οι εκατονταδες χιλιαδες που κανουν διακοπες καλοκαιρι χειμωνα στο Πουτσεστερ.Ενταξει,εγω δε λεω να τη δουνε Μπααντερ-Μαινχοφ..αλλα αυτοι ειναι ικανοι να πανε στις δημοτικες να ξαναψηφισουν ΠΑΣΟΚ,
ολα αυτα τα προβατα,μαλλον το αξιζουν το Πουτσεστερ,
εμεις οι υπολοιποι τι φταιμε?

ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ είπε...

Καλησπερίζω τους συνοδοιπόρους της θερινής ραστώνης!

@@Black Bedlam

Λες να έχουν δίκιο όλοι αυτοί και να είμαστε εμείς οι ηλίθιοι?

Με αυτά που βλέπω γύρω μου αγαπητή, πραγματικά δε μπορώ να το αποκλείσω.

Αν όμως είμαστε οι λιγοι που υποφέρουμε και οι υπόλοιποι τρώνε από τα έτοιμα και πραγματικά δε τους νοιάζει, τότε ας παρουμε εμείς το δρόμο για άλλες πολιτειες και να τους αφήσουμε και ήσυχους να τα τρώνε!

Τα δέοντα!

ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ είπε...

@@Elva

πάμε στη Σουηδία πλευρά τώρα!

Η αλήθεια είναι ότι και εμείς έχουμε σιχαθεί να αγανακτούμε, να νευριάζουμε, να τρελαινόμαστε, να τρώμε χημικά στα μούτρα, να κινδυνεύουμε ανά πασα στιγμή να συλληφθουμε και να μας φορτώσουν όλον τον ποινικό κώδικα οι "συνάδελφοι και συναγωνιστές" αστυνομικοί, να να να να να.

Τι στο διάολο όμως να κάνουμε?

Μήπως να το γυρίσουμε στην τρέλλα?

Μήπως να γραφτούμε μέλη του ΠΑΣΟΚ να σωθούμε...????Χαχαχαχα!!

Μόνο με το τελευταίο παρηγοριόμαστε και τη βγάζουμε καθαρή τόσα χρόνια!

Τα χαιρετίσματα μας στον όμορφο Σκανδιναβικό Βορρά!

ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ είπε...

@@celin

Ημουν μεταξύ Πουτσεστερ και Πούτσοβιτς (ξέρεις δίπλα στο Αουσβιτς αλλά μόνο για παραθεριστές Ελληνες ΔΝΤίτες).

Πραγματικά όσο περνούν τα χρόνια η αισιοδοξία που είχα από τη φύση μου για την αλλαγή, με παρατάει. Βλέπω τόσα ζώα μαζεμένα σε αυτή την κοινωνία και απορώ.

Σκέφτομαι αν όντως είμαστε απόγονοι αυτών που θεωρούμαστε ότι είμαστε.

Γιατί με την εικόνα της χώρας και των πολιτών της, μόνο απογόνους των Βησιγότθων μας έχω.

Τα δέοντα στον ποιητή του ανατρεπτικού έρωτα!