28 Δεκεμβρίου 2010

Σοσιαλιστική ΔΕΗ με κέρδη 1 δισ. ευρώ

Από το blog sfendoni βρήκαμε και αναδημοσιεύουμε τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από το Μάρτιο του 2010. Μπορείτε να παρατηρήσετε ότι δε μιλάμε για αυξήσεις αλλά για βιασμό των καταναλωτών! 
1. Δεύτερο τρίμηνο 2010: αυξήσεις ρήτρας καυσίμου 0,23%
2. Μάρτιος 2010: αύξηση ΦΠΑ από 9% στο 10%
3. Μάιος 2010: επιβολή ΕΦΚ 5,00/2,5 ευρώ ανά 1.000
kWh για Οικιακή-Δημόσια/Επιχειρηματική χρήση.
4. Μάιος 2010: επιβολή χρέωσης Δικαιωμάτων Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών
5. Ιουνιος 2010: αύξηση…1756% του τέλους ΑΠΕ από 0,3 ευρώ σε 5,57 ευρώ η μεγαβατώρα για βιομηχανίες και εμπορικούς πελάτες
6. Ιούλιος 2010: αύξηση ΦΠΑ από το 10 στο 11%
7. 8 Ιουλίου 2010: αύξηση των χρεώσεων για τη χρήση του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού αναδρομικά από την αρχή του χρόνου 15% στη μέση τάση και 7% στη χαμηλή τάση
8. Δεκέμβριος 2010: επιπλέον επιβάρυνση της τάξης του 2,65% από νέα αύξηση του πλαφόν για το τέλος ΑΠΕ
9. Δεκέμβριος 2010: αύξηση του πλαφόν για τις ΥΚΩ επίσης σε 735.296 από 716.955 ευρώ ετησίως και καθορισμός των ΥΚΩ σε 496 εκατ. ευρώ για το 2010
 
10. Ιανουάριος 2011: αύξηση ΦΠΑ από το 11 στο 13%
11. Ιανουάριος 2011: μέση αύξηση 13,7% στα οικιακά τιμολόγια και μειώσεις από 5 έως 18% στα εμπορικά και τις μεγάλες καταναλώσεις.

Και βέβαια να μη ξεχάσουμε τα κέρδη της ΔΕΗ την τελευταία τετραετία γιατί σίγουρα θα βγει κάποιος από τη ΝΔ για να ασκήσει κριτική: 

Και μη ξεχνάτε πως όλα τα παραπάνω γίνονται για εμάς, για το μέλλον μας, για να υπάρξει επιτέλους ελπίδα και προοπτική στη χώρα. 


Και επειδή είμαστε προφήτες καλών ειδήσεων σας παραθέτουμε τη δήλωση του αρμόδιου τομεάρχη της ΝΔ για το θέμα: «Οι επικείμενες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ επιβαρύνουν δυσανάλογα τις πλέον ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, που θα δουν άμεσα φουσκωμένους τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος». Είδατε για πόσο μαλάκες σας περνάνε; Στα παπάρια τους!


Πέρα από αυτό να συμπληρώσουμε ότι στη μέση τάση, όπου συνδέονται οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, προβλέπονται μειώσεις 6,7 - 9,2 % στο εμπορικό και αυξήσεις 5,3 - 8 % στο βιομηχανικό τιμολόγιο.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, η κατηγορία αυτή θα καταβάλλει για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας 97.000.000 λιγότερα το 2011, σε σχέση με το 2010 ενώ παράλληλα θα αυξηθούν οι λογαριασμοί για 4,1 εκατομμύρια πελάτες της...κυρίως νοικοκυριά που πραγματοποιούν και τη χαμηλότερη κατανάλωση. Αν αυτό δεν είναι τετραγωνισμός του κύκλου τότε τι είναι;
Διαβάστε: «Συνολικά, οι Έλληνες καταναλωτές (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) για το έτος 2011 θα καταβάλουν ποσό της τάξης των 140.000.000 ευρώ λιγότερα για αγορά της ίδιας ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας, σε σύγκριση με το 2010 (χωρίς τις επιβαρύνεις ΕΡΤ Δημοτικά Τέλη, ΦΠΑ. Το ποσό αυτό απομειώνεται στα 37.000.000 ευρώ εάν συνυπολογιστεί η αύξηση του ΦΠΑ από 11% σε 13%», τονίζει η ΔΕΗ στην ανακοίνωσή της.
Εν τω μεταξύ, δεύτερη δόση αναπροσαρμογών στα τιμολόγια της ΔΕΗ μέσα στο 2011 προμηνύει η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με την οποία εγκρίθηκαν οι αυξομειώσεις στις τιμές του ηλεκτρικού από 1ης Ιανουαρίου. Με την ίδια απόφαση, προωθείται εξίσωση των εμπορικών με τα βιομηχανικά τιμολόγια καθώς και των τιμολογίων για μονοφασικές και τριφασικές παροχές, ενώ προωθείται η εφαρμογή χρονοχρέωσης στα αγροτικά τιμολόγια. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή της απόφαση η ΡΑΕ επισημαίνει ότι τα τιμολόγια που εγκρίθηκαν και θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου θα πρέπει στη διάρκεια του 2011 να επαναπροσδιοριστούν ώστε να αντανακλούν το κόστος της επιχείρησης. Ουσιαστικά η ΡΑΕ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων πιθανών αλλαγών στα τιμολόγια τους επόμενους μήνες, λόγω κυρίως της διεθνούς τιμής του πετρελαίου.
Έρχεται πούτσα σύντροφοι και μάλιστα ηλεκτρική...

9 σχόλια:

Λωτοφάγος είπε...

Είναι πράγματι ληστρικές οι αυξήσεις της ΔΕΗ. Και το πιο γελοίο είναι το υποτιθέμενο "κοινωνικό" τιμολόγιο, που θα μειώνει κατά 20% το ποσόν που θα πληρώνουν οι πιο φτωχοί, ενώ από την άλλη επιβάλλει αυξήσεις από 1ης Ιανουαρίου στα υπόλοιπα.
Αν δεν με ξεγελούν τα μαθηματικά μου, αυτό σημαίνει πως στους δικαιούχους θα έρχεται μία η άλλη. Δηλαδή θα πληρώνουν όσα και το 2010!
Ωστόσο, η αμερικανική πείρα των ιδιωτικών εταιρειών είναι μάλλον εφιαλτική: πανάκριβο ρεύμα, συχνά μπλακ άουτ και κερδοσκοπία αχαλίνωτη.
Χρόνια Πολλά με Υγεία εύχομαι.

ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ είπε...

Χρόνια πολλά Lotus!

Η κοροιδία δεν έχει όρια. Απροκάλυπτα όλα πλέον. Παλιότερ υπήρχε και ένα τακτ. Σήμερα τίποτα.

Το ζήτημα είναι ότι μία εταιρεία με κέρδη 1 δισ. ευρώ, κάνει μειώσεις τιμολογιών στα μεγάλα ψάρια, επιβαρύνει 4 εκατομμύρια νοικοκυριά με εξτρα χαράτσι και τελικά οδηγείται σε μείωση εσόδων 140 εκατ. ευρώ. Αν αυτό δεν είναι αισχρή και απροκάλυπτη αναδιανομή πλούτου, τότε τι είναι; Και η τραγική ειρωνεία έγκειται στο γεγονός πως τη ΔΕΗ την "έχτισαν" ο λαός και όχι οι επιχειρηματίες.

ΤΡΕΛΟ ΑΛΟΓΟ είπε...

η μεγαλη αυξηση ερχεται στις μικρες καταναλωσεις ενω πολυ καλη μεταχειρηση εχουν οι πολυ μεγαλες....
πρασινη αναπτυξη στην πραξη...

blackbedlam είπε...

Παιδιά κανονίστε να βρεθούμε να δούμε τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε. Να καθόμαστε ο ένας κοντά στον άλλον, να φυσάμε τα χνώτα μας στις παλάμες μας και να μάθουμε να καθόμαστε πάνω στα πόδια μας για να τα ζεσταίνουμε.
Μα τον Ισνογκούτ δεν μπορώ να καταλάβω τι γίνεται.
Κοίταγα χθες στις ειδήσεις, τις ουρές όλων αυτών που πήγαν να πληρώσουν την περαίωση και αναρωτιόμουν που τα βρίσκουν τα λεφτά; ε; ΠΟΥ;
Πώς θα τα βγάλει πέρα ο κόσμος τι στα κομμάτια θα κάνει;
Ρε σεις αν σας κόβει τίποτα πες τε το και σε μένα την πτωχή.

celin είπε...

Aπιστευτο,μας καταντησαν να μη μπορουμε να πληρωσουμε το ρευμα.
Αυξανουν τις τιμες για να παραδωσουν το ρευμα σε ξενους ιδιωτες,και ο αποκλειστικος στοχος ειναι τα υπερκερδη των ξενων μελλοντικων μπασταρδων,που θα τους βαφτισουνε επενδυτες.
Τα ιδια παντου σε ολες τις επιχειρησεις δημοσιας ωφελειας,ιδιωτικοποιησεις και το νερο-νερακι.

Θυμαμαι οτι ειχατε μιλησει για τη σχολη του Σικαγο κ τον οικονομικο φασισμο,προτου ολοι εμεις σχεδον οι υπολοιποι γνωρισουμε ποια ειναι αυτη η Σχολη του Σικαγο και τι ακριβως πρεσβευει.

Τωρα τη μαθαμε..και τη νιωσαμε τη πο@τσα την ηλεκτρικη και τη πο@τσα του αληταρα του Φριντμαν,
σκατα στο λακκο του,σε αυτον κ σε ολες τις ηγεσιες που ακολουθουν τα διδαγματα του.

ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ είπε...

@@Τρελό άλογο

Ετσι είναι φίλε! Πράσινη ανάπτυξη για να μη ξεχνιόμαστε κιόλας!

ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ είπε...

@@ BB

Bεβαίως και να κανονίσουμε!
Οι άνεργοι, οι απολυμένοι, οι πτωχευμένοι, οι ενοικιαζόμενοι, οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι, οι ληστευμένοι από το Χρηματιστήριο, οι ανασφάλιστοι, οι οι οι ..., δε νομίζω ότι εμφανίστηκαν σήμερα.

Υπάρχουν πολλά χρόνια απλά δεν ακούγονταν και πολύ γιατί ή τύχαινε να τσοντάρει ο μπαμπάς ή έκανε κάποια μάυρη εργασία ή έψαχνε να βολευτεί μέσω κάποιου γλείφτη σε θεσούλα στο Δημόσιο.

Σήμερα οι περισσότεροι από αυτούς που φωνάζουν ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες αλλά καμία από τις 3 εναλλακτικές δε παίζει.

Επομένως, αναγκάζονται να ανοίγονται και να λένε το πρόβλημά τους. Ο βιασμός χτύπησε πολλές πόρτες, πολύ περισσότερες από άλλες χρονιές.

Ακόμη όλοι αυτοί δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει. Ακόμη δεν έχουν οργανωθεί! Ακόμη ψάχνουν να βρουν μια...άκρη.

Αν ήταν συνειδητοποιημένοι όλοι αυτοί, θα ήταν στις επάλξεις εδώ και χρόνια.

Γιατί η ξεφτίλα και η κατάντια του μέσου έλληνα εργαζόμενου είναι προγενέστερη της τεχνηέντως δημιουργημένης κρίσης!

Καλή χρονιά ΒΒ!

ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ είπε...

Φίλε Celin,

Ο Φρίντμαν, το Σικάγο και η σχολή του που αποκαλούνται επίσης και μονεταριστές είχαν δράσει στη Γουατεμάλα από το 1984, στον Ισημερινό από (μου διαφεύγει η χρονιά), στην Αργεντινή το 2001, στο Μεξικό λίγο πριν κλπ. Σήμερα ήρθαν στην Ευρώπη με πρώτο πειραματόζωο την Ελλάδα.

Δυστυχώς τόσα χρόνια που οι μέρες ευφορίας ήταν στην επιφάνεια, το 80-85% των Ελλήνων κοιτούσαν την πάρτυ τους. Ποιος ξεχνά τα πασίγνωστα "Ελα μωρέ","εγώ θα αλλάξω τον κόσμο", "κοίτα την πάρτυ σου", "ασχολήσου με τον ευαυτό σου", "αφού όλοι τα παίρνουν" και πόσα άλλα μου διαφεύγουν...

Ολοι αυτοί δε νοιάστηκαν ποτέ για το άυριο και για το κοινωνικό καλό (και όχι συμφέρον).
Τώρα που είναι απολυμένοι και τους έχουν βάλει πατάτα στην κωλοτρυπίδα, ψάχνουν να βρούν άλλους να δείρουν το Χατζηδακη, άλλους να μπουν στη Βουλή, άλλους να γαμήσουν τους βουλευτές, άλλους να αλλάξουν τα πράγματα. Αυτοί είναι απασχολημενοι με άλλα. Δε μπορούν να αλλάξουν τίποτα όπως λένε, γιατί δεν αλλάζει τίποτα. Επιχειρήματα, όχι μαλακίες!
Είναι οι ίδιοι που βλεπουν Big Brother, τον κάθε μαλάκα μάγειρα, τον κάθε ξεχασμένο τηλεαστέρα της ψολής, που κάνουν επανάσταση από τον καναπέ βλέποντας ειδήσεις STAR γιατί δεν αντέχουν τόσα σοβαρά γεγονότα και θέλουν να χαλαρώσουν, είναι οι ίδιοι που κατηγορούν όσους αντιστέκονται ότι δεν αντιστέκονται καλά, είναι οι ίδιοι που κατηγορούν αναρχικούς ότι συγκρούονται ...πολύ, είναι οι ίδιοι που κράζουν το ΚΚΕ και όλα τα αριστερά κόμματα ότι είναι παρωχημένα, είναι οι ίδιοι που κράζουν για τις τιμές αλλά στις γιορτές είναι οι πρωτοι που γεμίζουν τα καταστήματα, είναι τόσοι πολλοί!

Οι υπόλοιποι, εμείς και τόσες χιλιάδες σκεπτόμενοι άνθρωποι που έχουμε καταλάβει ή/και γνωρίσει τι σημαίνει Σχολή του Σικάγο ή αλλιώς Ψολή του Κάβουρα, πρέπει να αλλάξουμε τα πράγματα.

Ολοι αυτοί που είναι θεατές σήμερα, θα παραμείνουν θεατές και στην αλλαγή! Οπότε δε νομίζω ότι τους χρειαζόμαστε!

Καλή χρονιά Celin!

blackbedlam είπε...

Όπα παιδιά σοβαρή ένσταση :Γραφετε παραπάνω στο σχόλιό σας:
[..] της τεχνηέντως δημιουργημένης κρίσης![..]

Ιδιαίτερη παράκληση ρίξτε μια ματιά στην ανάρτησή μου με τίτλο
"Η κρίση του Καπιταλιστικού συστήματος"
θα την βρείτε δεξιά στις δημοφιλείς αναρτήσεις
Δεν είναι τεχνητή η κρίση παιδιά, δεν είναι σωστή αυτή η εκτίμηση.Δείτε το και το συζητάμε.Είναι σημαντικό να έχουμε ξεκάθαρο το τι λογής κρίση είναι αυτή.Το καπιταλιστικό σύστημα περνάει κρίσεις απ΄την στιγμή της ύπαρξής του και έχει περάσει πολλές,είναι βλέπεις στην φύση του συστήματος.Ετούτη εδώ έχει τα χαρακτηριστικά μιας "δομικής" κρίσης που οφείλεται στις ενδογενείς της συγκρούσεις και είναι νομοτελειακή και αδιέξοδη.
Ρίξτε μια ματιά.