22 Φεβρουαρίου 2011

Μπίζνες Γερουλανου καταστρέφουν τον κόλπο του Αργοστολίου

Ο κόλπος του Αργοστολίου της Κεφαλονιάς δεν μολύνεται μόνο από την λειτουργία των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας γενικά και της οικογένειας Γερουλάνου ειδικά, που όπως καταδείξαμε με προηγούμενα δημοσιεύματα λειτουργούν παράνομα. (Λειτουργούν παράνομα, γιατί έτσι θέλει ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και το ΣτΕ που αδιαφορεί για την εφαρμογή των δικών του αποφάσεων αναβάλλοντας συνεχώς την εκδίκαση των προσφυγών κατοίκων κατά των εταιριών της «οικογένειας» που μολύνουν το περιβάλλον). Ο κόλπος του Αργοστολίου μολύνεται ακόμη και από τις μονάδες Βιολογικού Καθαρισμού των πόλεων του Ληξουρίου και του Αργοστολίου.
Ο χημικός μηχανικός Γ. Κάρλος έστειλε στις αρχές του 2010 επιστολή στον Γ. Παπανδρέου και την Τ. Μπιρμπίλη, με την οποία προχωρού-σε σε μια σειρά αποκαλύψεις. Παραθέτουμε ένα απόσπασμα απ’ αυτή την επιστολή:
«Σας επιστρέφω σαν ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ όλες τις επιστολές που η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Τ.Ν. Ελλάδος, Τμήμα Β, εζήτησε να μου στείλουν σαν απάντηση στις προς τον Πρωθυπουργό επιστολές μου της 10.01.2010 και 13.01.2010!!
1) Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ αυτές οι επιστολές , όχι για το περιεχόμενό τους, αλλά επειδή αναφέρονται σε θέματα άσχετα με τις καταγγελίες μου, χωρίς προηγουμένως να έχει αντικρουστεί ούτε μία από τις καταγγελίες μου, που αφορούν άλλα θέματα όπως:
Α) Την μελέτη "μαϊμού" του ΕΛΚΕΘΕ, που το τότε (2004-2005) Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης είχε ζητήσει να εκπονηθεί σε απαίτηση της Ευρ. Επιτροπής λόγω διαμαρτυριών κάποιων Αργοστολιτών για την ρύπανση από τις Μονάδες Ιχθυοκαλλιέργειας (Μ.Ι) και
Β) Το "Μοντέλο της ρύπανσης από τις ΜΙ", που το ΥΠΕΧΩΔΕ πολλά χρόνια τώρα χρησιμοποιεί και δέχεται σαν Πρότυπο για την ρύπανση από τις Μ.Ι. στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων!!, που εγώ το χαρακτηρίζω "Μοντέλο Μαϊμού" γιατί έχει τέτοια λάθη, που δεν θα έκανε ούτε μαθητής με γνώσεις Χημείας Β’ Λυκείου!!!».
Ο Γ. Κάρλος, σύμφωνα με τους κατοίκους του Αργοστολίου που τον γνωρίζουν καλά, δεν είναι μόνο έμπειρος χημικός μηχανικός. Γνωρίζει πολύ καλά και τον κόλπο του Αργοστολίου και θέλει να αποκαλύψει ότι οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που γίνονται για τις Μονάδες Ιχθυοκαλλιέργειας και για τους Βιολογικούς Καθαρισμούς είναι της πλάκας.
Μετά από δύο μήνες, στις 8.3.2010, η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) έστειλε έγγραφο στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κεφαλλονιάς, με το οποίο τις κάλεσε να ελέγξουν την τήρηση Περιβαλλοντικών Ορων από τις Ιχθυοτροφικές Μονάδες και τους Βιολογικούς Καθαρι- σμούς που λειτουργούν στον κόλπο του Αργοστολίου. Με την κίνησή της αυτή η ΕΥΕΠ θέλησε να ενοχοποιήσει και τους Βιολογικούς Καθαρισμούς και έτσι να μειώσει την ευθύνη των Ιχθυοτροφείων. Οπως όμως θα δούμε στη συνέχεια, η ενέργεια αυτή έγινε μπούμερανγκ.
Ο πρώην νομάρχης Δ. Γεωργάτος «τρέναρε» τις διαδικασίες ελέγχου των Μονάδων Ιχθυοκαλλιέργειας και των Βιολογικών Καθαρισμών, που διενεργήθηκαν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη και το πρώτο του Οκτώβρη. Τρέναρε τις διαδικασίες αυτές, γιατί προφανώς γνώριζε ότι όλες αυτές οι μονάδες μολύνουν τον κόλπο του Αργοστολίου και ότι όσο και αν «μαϊμουδίσουν» τις έρευνες δεν θα μπορέσουν να αθωώσουν ούτε τις Μονάδες Ιχθυοκαλλιέργειας ούτε τους Βιολογικούς Καθαρισμούς. Γνώριζε ακόμη, ότι γι’ αυτή την κατάσταση φέρει και ο ίδιος μεγάλες ευθύνες, τόσο διοικητικές όσο και ποινικές. Τις αποφάσεις για τους δύο Βιολογικούς Καθαρισμούς τις έβγαλε το Δεκέμβρη του 2010 (στις 20 και 31). Δηλαδή, στη λήξη της θητείας του ως νομάρχη.
Ο Βιολογικός του Ληξουρίου είναι μια χαβούζα και βρίσκεται σε απόσταση δύο περίπου μιλίων από τη μονάδα Ιχθυοκαλλιέργειας της οικογένειας Γερουλάνου, στη Θέση Κόκκινος Βράχος. Είναι χαβούζα ακόμη και σύμφωνα με την απόφαση του νομάρχη. Συγκεκριμένα, η μονάδα αυτή λειτουργεί παράνομα από το 2005, δεδομένου ότι από το 2005 δεν υπάρχει Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων. Ενώ έπρεπε να λειτουργούν δύο γραμμές επεξεργασίας, λειτουργεί μόνο μία. Το κυριότερο:ενώ έπρεπε να γίνεται χλωρίωση των λυμάτων της πόλης του Ληξουρίου, δεν γίνεται. Αυτό σημαίνει ότι τα λύματα ρίχνονται στη θάλασσα «ωμά», προκαλώντας οικολογική καταστροφή. Η θαλάσσια περιοχή έχει μετατραπεί σε χαβούζα. Απέναντι δε απ’ αυτή τη χαβούζα, στα δύο μίλια, βρίσκεται η μία από τις δύο Μονάδες Ιχθυοκαλλιέργειας της οικογένειας Γερουλάνου, που έχει το θράσος να ισχυρίζεται ότι παράγει όχι μόνο υγιεινά αλλά και βιολογικά ψάρια (τσιπούρες και λαβράκια)!
Κάποτε, στον κόλπο του Αργοστολίου έμπαιναν κοπάδια από μια πολύ ονομαστή σαρδέλα, αντίστοιχη μ’ αυτή του κόλπου της Καλλονής Λέσβου. Εδώ και χρόνια αυτή η σαρδέλα έχει εξαφανιστεί από τον κόλπο και οι λόγοι είναι προφανείς. Ακόμη, στον κόλπο ζούσαν μεγάλες πίνες, που δεν ζούσαν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Τώρα κι αυτές έχουν εξαφανιστεί!
Ο Βιολογικός Καθαρισμός της πόλης του Αργοστολίου μπορεί αυτός να μην είναι χαβούζα, δεν παύει όμως να μολύνει, όχι μόνο την περιοχή που χύνονται τα απόβλητα, αλλά και ευρύτερα τον κόλπο του Αργοστολίου και μέχρι τη θέση Λιβάδι, όπου βρίσκεται η δεύτερη Μονάδα Ιχθυοκαλλιέργειας της οικογένειας Γερουλάνου, δεδομένου ότι υπάρχουν μεγάλα ρεύματα στον κόλπο, από τα έξω προς τα μέσα. Οτι ο Βιολογικός Καθαρισμός του Αργοστολίου μολύνει επιβεβαιώνεται ακόμη και από την απόφαση του πρώην Νομάρχη Δ. Γεωργάτου, που εκδόθηκε στις 31.12.2010, την τελευταία μέρα της θητείας του! Και ο Βιολογικός του Αργοστολίου δεν έχει Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων από το 2005.
Το θράσος τους δεν έχει όρια. Ενώ επικρατεί αυτή η κατάσταση στον κόλπο, ενώ ο πρώην Νομάρχης Δ. Γεωργάτος επέβαλε στα τέλη Δεκέμβρη κυρώσεις για τη λειτουργία των δύο Βιολογικών Καθαρισμών, ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στις 13 Δεκέμβρη του 2010 παρέτεινε τη λειτουργία των δύο Μονάδων Ιχθυοκαλλιέργειας της οικογένειας Γερουλάνου. Θα καλέσει, άραγε, ο εισαγγελέας του Αργοστολίου τον πρώην Νομάρχη και τον πρώην Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Ιονίων Νήσων να δώσουν (τουλάχιστον) εξηγήσεις γι’ αυτές τις αποφάσεις;
Κλείνοντας το σχόλιό μας αυτό, επαναλαμβάνουμε την πάγια απαίτηση των κατοίκων του Αργοστολίου να κλείσουν εδώ και τώρα οι Μονάδες Ιχθυοκαλλιέργειας της οικογένειας Γερουλάνου.

Πηγή: Κόντρα

4 σχόλια:

blackbedlam είπε...

Γεια σας παιδιά.
Να προσέχετε.
Τα μάτια σας 1013.

Λωτοφάγος είπε...

Τέλεια! Με τέτοιους υπουργούς, τι να τους κάνουμε τους εχθρούς;
Να προσθέσω ότι η περίφημη γέφυρα του Αργοστολίου καταρρέει διότι δεν έχει συντηρηθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια!

ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ είπε...

Ola kala BB! Τη βγάλαμε καθαρή και ετούτη τη φορά! Εσύ ποτε θα επιστρέψεις στην ενεργό δραση;;

ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ είπε...

Lotus,

καλησπέρα! Δυστυχώς, η εικόνα της Κεφαλλονιάς είναι ως μιας βιασμένης κοπέλας από πλούσιους 60αρηδες, Αντι για τους 60αρηδες βάλε υπουργούς και εφοπλιστές και όλα εξηγούνται.

Προφανώς η γεφυρα είναι περιττή για το νησι!