25 Ιανουαρίου 2011

Αφιέρωμα στην αγωνίστρια Κατσέλη

Πολύς ντόρος γίνεται καθημερινά για τα μέτρα που έρχονται, ήρθαν, θα έρθουν, πάρθηκαν, δε πάρθηκαν κλπ. Κανείς, όμως, δεν έχει ασχοληθεί ενδελεχώς με τα πεπραγμένα και τη στάση κάποιων «σημαντικών» υπουργών οι οποίοι όταν λαμβάνουν ή εξαγγέλλουν μέτρα επηρεάζουν και τους εργαζόμενους και τα αφεντικά, δηλαδή τα δύο άκρα. Πήραμε, λοιπόν, για παράδειγμα την αγαπημένη μας Λούκα Κατσέλη, η οποία έχει συνδέσει το όνομα της με την επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα και ταυτόχρονα, έχει θέσει όλες τις βάσεις για τον εργοδοτικό και επιχειρηματικό παράδεισο σε κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες και (ΣΕ)Βιομηχανικά αρπακτικά.

Προς το τέλους του Οκτώβρη, η Κατσέλη καλεσμένη στην εκπομπή των Λυριτζή-Οικονόμου και ερωτηθείσα για το αν «υπάρχει περίπτωση να υπάρξει περικοπή του επιδόματος ανεργίας», απάντησε ότι «το επίδομα ανεργίας δεν πρόκειται να κοπεί». Εμείς ρωτούμε: από πότε η περικοπή σημαίνει κοπή; Αρα, θα περικοπεί; Συνεχίζουν, λοιπόν, τα λαγωνικά του 1 εκατ. ευρώ για 3 χρόνια ο καθένας, «να μειωθεί, όχι να κοπεί, να μειωθεί», η Κατσέλη, χωρίς να κοκκινίσει, έσπευσε να απαντήσει: «Οχι, δεν έχουμε κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».
Τι λέει όμως το μνημόνιο; Λέει ότι το 2012 η συνολική δαπάνη για τα επιδόματα ανεργίας θα κοπεί. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Από τα Επιδόματα ανεργίας πρέπει να επέλθει μία εξοικονόμηση της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ (0,2% του ΑΕΠ)». Προσέξτε, δεν αναφέρεται γενικά στις δαπάνες του ΟΑΕΔ, αλλά απολύτως συγκεκριμένα στα επιδόματα ανεργίας. Δηλαδή, το χρήμα που τσεπώνουν οι κρατικοδίαιτοι υπέρμαχοι της ...ελεύθερης αγοράς από τα διάφορα προγράμματα δεν θα πειραχτεί, αλλά θα πετσοκοπούν τα επιδόματα ανεργίας. Ήδη να πούμε εμείς, ότι κυοφορείται ρύθμιση αναφορικά με τα επιδόματα ανεργίας τα οποία και θα δίνονται με ...εισοδηματικά κριτήρια και όχι σε κάθε άνεργο. Επομένως, αν είστε άνεργοι, φροντίστε να είστε και πάμπτωχοι ώστε να μπορείτε να το λάβετε. Εκτός αν έχετε γονείς ή σύζυγο γιατρό ή δικηγόρο που έχουν εισόδημα 5.000 ευρώ αλλά περιουσία εκατοντάδων χιλιάδων!
Η Κατσέλη, βέβαια δεν ήταν το ίδιο σκληρή με τις ασφαλιστικές εταιρείες. Αντιθέτως, τις προσκάλεσε σε ανοιχτο διάλογο και συνεργασία σε μια σειρά θεμάτων. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Προτείνουμε τη συνεργασία δημοσίων και ιδιωτικών φορέων ασφάλισης για την παροχή πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης σε ανέργους. Το κόστος για τον κάθε άνεργο είναι 3,5 με 5 ευρώ το μήνα και θα μπορούσαμε με λίγα χρήματα να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ ασφαλείας για εκείνους που το χρειάζονται περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, πρότεινε στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις την ανταλλαγή εμπειρίας και τεχνογνωσίας στο επίπεδο του ελέγχου και της είσπραξης των εισφορών, προκειμένου να μειωθεί το φαινόμενο της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής, ενώ ζήτησε να υπάρξει διάλογος και παροχή βοήθειας από τις ιδιωτικές εταιρίες και στην προσπάθεια μείωσης του κόστους των δαπανών υγείας, όπως για παράδειγμα στις χρόνιες παθήσεις και τα ατυχήματα. Η πρόταση για διάλογο έγινε δεκτή από τους εκπροσώπους των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών. Αυτό έλειπε.
Δεν έχει σημασία αν και πότε θα υλοποιηθεί η σχετική μπίζνα. Σημασία έχει η εκφραζόμενη πρόθεση. Η κυβέρνηση Παπανδρέου θέλει να χώσει τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες στις δραστηριότητες της κοινωνικής ασφάλισης. Ξεκινά από τους ανέργους, για να περάσει στους εργαζόμενους. Αντιλαμβάνεστε το πάρτυ που ετοιμάζουν οι ασφαλιστικές... Ήδη μετά απο δική μας επικοινωνία με ασφαλιστικούς πράκτορες, οι εταιρείες αρχίζουν και χειροτερεύουν τους όρους των συμβολαίων ώστε να καλύπτουν όσο το δυνατόν λιγότερους ασθενείς και ασφαλισμένους. Ποιος περίμενε κατι καλύτερο από εταιρείες που έχουν στόχο τα κέρδη και την άυξηση των μερισμάτων (ειδικά τώρα που πέφτει και η φορολόγηση στα μερίσματα από το 24% στο 20%).
Κοιτάξτε πως σας χαμογελάει η Λούκα! Σκέφτεται τους εργαζόμενους...
Στην περίπτωση της Νεογάλ, αντιγράφουμε τα λεγόμενα της Λ. Κατσέλη μετά από τη γνωμάτευση του ΣΕΠΕ για την επιχειρησιακή σύμβαση: «η περίπτωση έδειξε κάτι νομίζω πάρα πολύ σημαντικό: πρώτον ότι αυτή η επιχείρηση στην οποία αποφάσισαν να προχωρήσουν με μία ειδική επιχειρησιακή σύμβαση πραγματικά δεν έχει πρόβλημα τώρα, διότι είναι μια εύρωστη επιχείρηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμφωνήσουν η εργοδοσία και οι εργαζόμενοι να υπογράψουν μια τέτοια συναινετική σύμβαση, γιατί μπορεί να προβλέπουν ότι στο μέλλον, την επόμενη χρονιά, μπορεί να δημιουργηθούν συγκεκριμένα προβλήματα ή και μπορεί να θέλουν να διατηρήσουν τις τιμές τους χαμηλές» δίνοντας στην ουσία το ελευθέρας για την υπογραφή συμβάσεων μειωμένων αποδοχών σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα αν είναι κερδοφόρες ή ζημιογόνες. 
Η κυρία Κατσέλη είναι προφανές πως αδιαφορεί σκοπίμως για το γαμήσι των εργαζόμενων από μία οικονομικά βιώσιμη εταιρεία (1,9 εκατ. καθαρά κέρδη για το 2009) και μάλιστα συνεταιριστική και δίνει το πράσινο φως για το βιασμό των πάντων στον ιδιωτικό τομέα. (Οι διαβεβαιώσεις για το αντίθετο ήταν μόνο για τα δελτία των 8)!
Βέβαια η Λούκα δε μπορεί να αγνοήσει τον πραγματικό της στόχο που δεν είναι άλλος από την εξυπηρέτηση των «σοσιαλιστών κολλητών» της. Έτσι, αναφορικά με το άλλο νομοσχέδιο για την τόνωση της ρευστότητας στην οικονομία (που αφορά στους αγαπημένους της επιχειρηματίες) αναφέρει: «Για την απρόσκοπτη εφαρμογή των διατάξεων του νόμου για τη ρευστότητα στην αγορά, θα μεριμνήσει το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σε στενή συνεργασία με τα αρμόδια επιμελητήρια που εκπροσωπούν τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες και επαγγελματίες» και συνεχίζει «Η συναίνεση ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων στα μέτρα που λαμβάνουμε για την ανακούφιση χιλιάδων επιχειρηματιών, επαγγελματιών και αγροτών από την πιστωτική ασφυξία αποδεικνύει την αναγκαιότητα άμεσης διοχέτευσης ρευστότητας της αγοράς.
Το υπουργείο θα μεριμνήσει για την απρόσκοπτη εφαρμογή των διατάξεων του νόμου σε στενή συνεργασία με τα αρμόδια επιμελητήρια που εκπροσωπούν τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες και επαγγελματίες». 
Είναι προφανής η διάθεση απόλυτης στήριξης και παροχής οικονομικής βοήθειας (αγύριστης ως είθισται) προς τους επιχειρηματίες εν αντιθέσει με αυτό που διαβάζαμε πριν για τους εργαζόμενους. Τελικά ποιον εκπροσωπεί η Λουκα;
Επίσης, η σοσιαΛΗστρια Κατσέλη δήλωνε στο συνέδριο του Economist  «η πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου, από την πλευρά των εσόδων, είναι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους της επιχείρησης. Αυτή αποτελεί στρατηγική επιδίωξη για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και τη διατήρηση και αύξηση των προσφερομένων θέσεων εργασίας. Ειδικότερα, προβλέπεται η σταδιακή μείωση κατά 25% των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι το 2013 για όσες επιχειρήσεις ενταχθούν στο ενοποιημένο και αναβαθμισμένο σύστημα λειτουργίας του ΣΕΠΕ, κάνουν παράλληλα χρήση της κάρτας εργασίας που θεσπίζει το υπουργείο Εργασίας και πληρώνουν έγκαιρα και με συνέπεια τις οφειλές τους». Βέβαια, η Λούκα δε μας λέει ότι η νομιμοποίηση των παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας και η επιβράβευση της συνεπούς επιχειρήσεως δε πρόκειται να οδηγήσει σε καμία αύξηση της απασχόλησης καθώς δεν υπάρχει καμία τέτοια ρύθμιση αλλά και καμία επιστημονική τεκμηρίωση για του λόγου το αληθές.
Με άλλα λόγια επαινεί όσους κάνουν το αυτονόητο, όσους παρανομούν ή όσους σκοπεύουν να παρανομήσουν.
 Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι η Λούκα αφού βίασε όλους τους εργαζομένους και τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια προς το μεσαίωνα, ταυτόχρονα προσκαλεί ασφαλιστικές εταιρείες στο πάρτυ της δημόσιας ασφάλισης, χαρίζει τις νόμιμες εργοδοτικές εισφορές σε ασυνέπειες και συνέπειες επιχειρήσεις στηρίζοντας παράλληλα με «ζεστό» χρήμα τις «προβληματικές» επιχειρήσεις. Μήπως σε απλά οικονομικά αυτό ονομάζεται αναδιανομή εισοδήματος; Μήπως μετά από τη στήριξη των τράπεζων, την επερχόμενη των ΜΜ«Ε», η τελική μεταφορά  πόρων προς τους αιμοσταγείς επιχειρηματιές, εφοπλιστές και βιομήχανους θα φέρει και το τελειωτικό χτύπημα στους έλληνες εργαζόμενους; 

Πολλές από τις πηγές των δηλώσεων της Λούκα τις αντλήσαμε από τους φίλους μας από την εφημερίδα Κόντρα και το διαδίκτυο.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ενα δάκρυ κύλησε.....

Unknown είπε...

Βρώμα και δυσωδία

ELvA είπε...

Oσο πιο πολλα διαβαζει και μαθαινει κανεις για δαυτους τοσο πιο πολυ αηδιαζει και αγανακτει!
(Τι να κανει η αγωνιστρια για ενα.. μισθουδακι αγωνιζεται κι αυτη oπως και οι αλλοι, για το ...καλο μας! Τι αχαριστοι που ειμαστε ομως σαν λαος!....)

Λωτοφάγος είπε...

Αυτοί οι τενεκέδες οι ξεγάνωτοι ένα πράγμα σκέφτονται όλη μέρα: πώς να χώσουν ιδιωτικές εταιρείες σε όλους τους τομείς του Δημοσίου: από την περίθαλψη και τα πανεπιστήμια μέχρι την είσπραξη φόρων!
Ας μας εξηγήσουν πώς θα κάνουν οικονομία, πληρώνοντας τόσες αμοιβές.

Αλλά, βλέπεις, τους εκλέγει το 80% των πολιτών. Τώρα μας μαμάνε, μα είναι πια πολύ αργά για δάκρυα!

ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ είπε...

@@Ακου Ανθρωπάκο

Εισαι πολύ επιεικής!

@@ Εlva

Αμα δε τους γαμήσουμε, θα μας αφανίσουν. Εκεί έχουμε αρχίσει να καταλήγουμε. Και αν παλιότερα εννοούσαμε μόνο οικονομικως, οι 40 περίπου πολιτικοί κρατούμενοι στα λευκά κελιά της ελληνικής δημοκρατίας, δείχνουν εποχές που μόνο ο φίλος Λωτοφάγος (λόγω ηλικίας και μόνο) ενδεχομένως να έζησε...Χούντα!

ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ είπε...

@@Lotus,

Δε κάνουν οικονομία. Ομαδικό βιασμό πραγματοποιούν! Δε τους ενδιαφέρει τίποτα.

Οι άνθρωποι είναι φοβερά επικίνδυνοι!
Επομένο βήμα να φορολογήσουν οικογενειακούς τάφους, κόκκαλα φερετρων, να επιβάλλουν εφάπαξ φόρο για κηδεία και δε ξέρω τι άλλο!

Ανώνυμος είπε...

Αλέξανδρος

Φίλοι, όλο το πρόγραμμα του ΜΠΑΤΣΟΚ περιγράφεται στο βιβλίο το ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΣΟΚ, σχολή του Σικάγο κτλ. Τα εφάρμοσαν και οι Μπους, Ραμσφελτ, Τσενι στην Αμερική, ήρθε η σειρά μας ίσως έως βεβαίως σε μεγαλύτερο βαθμό.

Ερ. Αυτά τα πουτανογεννήματα Λυριτζης-Οικονόμου που τους βάζω καμιά φορά και σπάνια όταν πίνω τον καφέ σκέτο, είστε βέβαιοι ότι παίρνουν τόσα φράγκα. Δεν εκπλήσσομαι ιδιαίτερα απλώς είμαι βέβαιος ότι και με λιγότερα τις ίδιες πίπες θα έκαναν.

Σχετικό: Αυτός ο καραφλός που βγαίνει το πρωί μαζί τους και το παίζει οικονομολόγος είπε χθες πως καλώς να μπουν οι ιδιωτικές στις συγκοινωνίες για να σφίξουν τα ζωνάρια, σε περίπτωση που δεν βγουν τα νούμερα στο άμεσο μέλλον. Όλα αυτά φυσικά ενώ έβαζε στο στόμα του τη λέξη Δ.Ε.Κ.Ο.!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Αλέξανδρος,

Δεν έχω κανένα θέμα με τους καραφλούς. Άλλωστε ανήκω και εγώ εν δυνάμει στην ομάδα αυτή. Απλά αυτός ο τύπος είναι πραγματικά ΒΛΑΜΜΕΝΟΣ ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ!

ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ είπε...

Φίλε Αλέξανδρε,

Δυστυχώς ο ελληνικός λαός δε λέει να σηκώσει κεφάλι.

Από οτι φαίνεται γουστάρει να τρώει πούτσα και μάλιστα με τα ίδια αφεντικά εδώ και 30 χρόνια.

Εχεις δίκιο και για τη σχολή του Σικάγο, και για το Δογμα του ΣΟΚ της Naomi Klein. Και το NO logo είναι καλό βιβλιαράκι.


Είμαστε βέβαιοι για τους Λυριτζή-Οικονομόυ (εσωτερική πληροφόρηση βλέπεις)...

Δυστυχώς ενα μεγάλο ποσοστό του ελληνικού λαού τους θεωρεί Θεούς...