8 Ιουνίου 2011

Mια βουβή κοινωνία

Οι πράσινοι άρχοντες (οι διαδεχόμενοι τους γαλάζιους) σε αυτά τα χώματα αποφάσισαν πρόσφατα να κλείσουν ακόμα και το Ειδικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Κωφών Αθήνας στους Αμπελόκηπους! Το σχολείο των κωφών παιδιών, στη γωνία της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με τη Βασιλίσσης Σοφίας, στο φιλέτο το αναπλασθησόμενο για λόγους οικονομικούς από αυτούς που έχουν συμφέροντα.
Αιτία; Κόστος μείζον. 40.000 ευρώ. Ο νόμος είναι νόμος, dura lex sed lex, σκληρός νόμος αλλά νόμος και, τέλος πάντων. Δεν βγαίνουν τα (στυγνά) νούμερα, Ούτε τους ανάπηρους αντέχει η οικονομία.
Ποια οικονομία, όμως; Του Τσουκάτου με το βαλιτσάκι του; Της Ζήμενς με τις μίζες της; Tης «πυραμίδας» του Χρηματιστηρίου; Tης ληστείας των Ταμείων;
Τούτο το κράτος του Γιωργάκη, του Κωστάκη, του Σημίτη, που προσκυνάει τους φοροφυγάδες και ξεσκίζει τους εργάτες, δεν έχει λεφτά για τους ανάπηρους αλλά έχει εκατομμύρια ευρώ για να πληρώνει η κυρία Διαμαντοπούλου Εταιρείες Συμβούλων (!) για να της υποδεικνύουν πώς θα ξεπατώσει οριστικώς στην εκπαίδευση ό,τι γλύτωσε ως τώρα από τους ερασιτεχνισμούς και τη στοχευμένη υπονόμευση.
Εδώ που γεννήθηκε η αντίληψη «στους γονείς μου οφείλω το ζην και στους δασκάλους μου το ευ ζην», βγήκε ανακοίνωση από αυτό το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας η οποία λέει ότι το σχολείο θα κλείσει, γιατί δεν μπορεί να ξοδεύονται 40.000 ευρώ για τη μεταφορά των ανθρώπων που έχουν ειδικές ανάγκες. Χώρα, κοινωνία, παιδεία, μνημονιακή, τροϊκανή, ευρωπαϊκή, που δεν έχει τη δυνατότητα να βρει ειδικά λεφτά, ειδικά κονδύλια, ειδικά οχήματα, ειδικούς χώρους, ειδικούς δασκάλους για να αντιμετωπίσει τους κωφούς, μοιάζει κοινωνία – γενικά και ειδικά- ξοφλημένη.
Και όμως. Δεν μπορεί δα, ο τόπος να γυρνάει για καμία οικονομία πίσω στον Καιάδα. Ο Καιάδας είχε άλλη ιστορική ερμηνεία και δεν αντιμετωπίζεται με τιμολόγια. Πρόκειται για ανθρώπους πολύτιμους, με ειδικές ανάγκες και είναι εκτός διαπραγμάτευσης. Είναι εκτός διαπραγμάτευσης και εκτός συναλλαγής σε οποιοδήποτε τιμολόγιο.
Εάν, λοιπόν, στην επιχειρηματικότητα αυτής της χώρας, μπαίνει ως επιχειρηματικότητα επιδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενδεχομένως και η ειδική αγωγή, σε ένα ευνομούμενο κράτος, τάχα μου δήθεν, όπως είναι η Ελλάς, ευκόλως επιτρέπεται να περνάει σε χέρια ιδιωτών η αντίληψη ότι μπορεί ιδιώτης να εκμεταλλεύεται την κωφότητα και την αναπηρία του άλλου κατά τον Αστικό Κώδικα τριακόσια χρόνια! Μπορεί να είναι αντικείμενο εμπορευματοποίησης και αυτό; Μπορεί ένας ιδιώτης να θέλει να βγάλει κέρδος γιατί θα πάει στην ελεύθερη αγορά και θα προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες;
Αν υπάρχουν κωφά παιδιά, τότε ούτε για έναν δεν έπρεπε να κλείσει το δημοτικό σχολείο. Ούτε για έναν. Και αν κανείς βγει έξω αυτή τη στιγμή να ρωτήσει τους ανθρώπους, που τους κόβουν και το ψωμί και το γάλα, εάν θα έκοβε και το δεξί του χέρι για να μπορέσουν να πάνε αυτά τα παιδιά στο σχολείο, πιθανότατα θα έλεγαν: «Άστα αυτά. Μην κάνεις οικονομία εκεί. Πήγαινε και κάνε την από κάπου αλλού».
Φαίνεται, τελικά, ότι ορισμένοι είναι κωφότεροι και από τους κωφούς που δεν «ακούν»…
(Τα κείμενα των «Ρεπόρτερ στο δρόμο» δεν υφίστανται επεξεργασία και εκφράζουν τις απόψεις των συντακτών τους). (Από το Ποντίκι).

Την παρακάτω είδηση τη βρήκαμε στο Ποντίκι. Προσωπικά, μας έχει συγκλονίσει παρόλο που δεν είναι η πρώτη φορά που κλείνει μία σχολή ή ένα σχολείο ατόμων με ειδικές ικανότητες. Εχει προηγηθεί μάλιστα το κλείσιμο της Σχολής Τυφλών στη Θεσ/νικη και στην Καλλιθέα ( όποιος γνωρίζει κάτι παραπάνω, ας ενημερώσει).
Αυτό που συνήθως έχει σημασία σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η αιτία που κλείνει ένα ίδρυμα και ότι το κλείσιμο του ως γεγονός. Θα μπορούσε, χάριν παραδείγματος, να κλείσει η σχολή επειδή χτίζεται μια νέα, πιο σύγχρονη...Οι συνεργάτες κ οι υπάλληλοι της κας Διαμαντοπούλου, έκλεισαν το σχολείο, επειδή είναι μεγάλο κόστος τα 40.000 ευρώ. 
Δεν υπάρχει ούτε ένας στο Υπουργείο που να μπορεί να αλλάξει το ρου της σχετικής ιστορίας και να αγωνισθεί;
Δεν υπάρχει ούτε ένας ο οποίος να παραιτηθεί μετά από μία τέτοια κατάληξη;
Δεν υπάρχει τσίπα ούτε σε αυτά τα ζητήματα; Ούτε από τον απλό υπάλληλο του Υπουργείου;
Δε θα μπορούσαν οι υπάλληλοι του Υπουργείου να κάνουν μια σχετική διαμαρτυρία ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστό το ζήτημα;
Ο φίλος Λωτοφάγος είχε γράψει προσφάτως ένα άρθρο σχετικό με την τσίπα. Ο τίτλος του ήταν τσίπα, μια άγνωστη λέξη. Το άρθρο αναφερόταν κυρίως στους πολιτικούς. Αυτοί είναι λογικό να μην έχουν τσίπα. Αλλωστε εδώ που έχει φθάσει η χώρα, μόνο από τέτοιους ανθρώπους θα μπορούσε να φτάσει. Αλλά οι πολίτες; Ο κοινός υπάλληλος του Υπουργείου; 
Δυστυχώς, η κοινωνία συνεχίζει να ολισθαίνει αλλά αν δε συνειδητοποιήσουν κάποιοι, ότι "ο ορθότερος τρόπος να ελαφρύνεις τη δυστυχία σου, είναι να ελαφρύνεις τη δυστυχία των άλλων"*, τότε οδηγούμαστε ολοταχώς προς την κοινωνική καταστροφή.
*Πιερ Μπουαστ

6 σχόλια:

celin είπε...

Φρικη.Οι σπαρτιατες και οι ναζιστες τους εξολοθρευαν λογω ευγονικης, σημερα τους κλεινουν τα σχολια λογω "περικοπων".
Πριν κανα εναμιση χρονο, οταν ειχα σχετικα νηπιακη πολιτικη σκεψη, μιλουσα με ενα ακραιφνη νεοφιλελευθερο.Και καθως τον διαβαζα
(διαδικτυακως εγινε η συζητηση)
του ειπα οτι,
"βασει αυτων που λες, τι διαφορα εχει ο νεοφιλελευθερισμος απο το ναζισμο;Στη μια εξολοθρευονται λογω φυλης οι ανθρωποι, στην αλλη θεωρια εξολοθρευονται λογω οικονομικης δηθεν αναπτυξης"

Καπου εκει σταματησε η συζητηση Αναρωτηθηκα μηπως ελεγα ψιλομαλακιες.

Τωρα ακουμε ολα αυτα που ακουμε, παθαινουμε ολα αυτα που παθαινουμε,
και ναζιστοσποροι πασοκοι κλεινουν σχολεια κωφων.




Και εννοειται πως εχετε δικιο οταν τα βαζετε ακομα και με τους ΔΥ του Υπουργειου που δεν το εβγαλαν στη φορα.
Δε περιμενω να γινουμε ολοι ηρωες, ελαχιστοι ειναι.
Αλλα μεταξυ του ηρωας
και του ανθρωπακι-σκλαβακι,
υπαρχουν πολλες διαβαθμισεις.

Xanadu είπε...

ενταξει τι να πω... τα λογια ειναι περιττα...

κλεινουν τα νοσοκομεια, κλεινουν τα ολοημερα, κλεινουν τα πανεπιστημια και τα ΤΕΙ, τωρα κλεισιμο και στα σχολεια ειδικης αγωγης

η ξεφτιλα και η κατρακυλα δεν εχουν πατο αποτι φαινεται...

ουστ! στο διαλο ζωντοβολα

Λωτοφάγος είπε...

Προχθές άκουσα ότι το Υπουργείο Υγείας δεν θα εγκρίνει πλέον τεχνητά μέλη σε ανθρώπους άνω των 55 ετών!!!!
Γεια σου, Λοβέρδε, λεβεντιά!

Την περασμένη εβδομάδα, τα ξένα πανεπιστήμια μάς ενημέρωσαν ότι δεν θα δέχονται παιδιά με απολυτήριο Λυκείου ενδοσχολικών εξετάσεων! Όμως, τα σαΐνια που το παίζουν υπουργίνες Παιδιάς (και όχι Παιδείας) ορκίζονταν ότι τα δύο απολυτήρια θα είναι ισότιμα!
Καταλαβαίνετε ότι σύντομα ούτε και στην Ελλάδα θα θεωρούνται απόφοιτοι Λυκείου αυτά τα παιδιά.

ELvA είπε...

Γεια σας φιλοι Πειρατες!

Προχτες μολις ελαβα ενα email απο το disabled.gr και εμαθα για τις αισχρες περικοπες που κανουν σε ΑμεΑ! Πως να βγουν εξω οι ανθρωποι αυτοι και να διαμαρτυρηθουν; Ειναι διπλα καταδικασμενοι!
Ειναι απιστευτη η αγριοτητα των μετρων. Η πολιτικες τους ειναι αδικες, απανθρωπες και βλαπτουν ολη τη κοινωνια!

http://www.disabled.gr/lib/?p=39288

the elf at bay είπε...

Δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα.

ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ είπε...

@@Celin, Ακριβως αυτο θέλουμε να τονίσουμε. Οκ, ρε μεγάλε ΔΥ, μη κάνεις επανάσταση αλλά τουλάχιστον μη γίνεσαι γελοίος, αναξιοπρεπής και ραγιας. Αλλά 30 χρόνια ΠΑΣΟΚ, τα γάμησε όλα!

@Xanapu Δεν υπάρχει πάτος...Το εχουμε χιλιοπει και συνεχίζουμε!

@Λοτωφάγος δε νομίζω να ενδιαφέρθηκε ποτέ ο Λοβέρδος για την υγεία και η καριόλα για την παιδεία. Επαγγελματίες ΠΑΣΟΚΟΙ είναι!!!

@Elva Tο πήρε κ το δικό μας αυτί! Πλέον δεν μας κάνει εντύπωση και αυτό είναι πρόβλημα. Συνεχώς κάνουμε εκπτώσεις...

@ELf Correct, to be continued (to καυλί).