22 Σεπτεμβρίου 2010

Τρομοκράτες και οι... διαδηλωτές

Εν κρυπτώ, σε τμήμα θερινών διακοπών και χωρίς καμιά ιδιαίτερη εξήγηση η κυβέρνηση κατάργησε πλήρως τις ασφαλιστικές δικλίδες του προηγούμενου «τρομονόμου», που προστάτευαν ακόμη και τη βίαιη πολιτική και συνδικαλιστική δράση από ποινικές κατηγορίες για «τρομοκρατική δράση».
Παράλληλα τιμωρεί αυστηρότερα (10ετή κάθειρξη) όσους δίνουν «ουσιώδεις» πληροφορίες σε τρομοκρατικές οργανώσεις για διευκόλυνση του έργου τους ή τους παρέχουν υλική ή άυλη υποστήριξη, ακόμη και αν δεν τελέστηκαν τελικώς «τρομοκρατικές πράξεις»!


Με τις αλλαγές αυτές λύνονται ουσιαστικά τα χέρια των διωκτικών αρχών. Ετσι ακόμη και η τέλεση πλημμελημάτων (όπως διακεκριμένες φθορές, σωματικές βλάβες, διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών κ.ά.) μπορούν να χαρακτηριστούν αυθαίρετα ως τρομοκρατική δράση από οργανωμένη ομάδα διαδηλωτών!
Αρκεί απλώς, σύμφωνα με τον ορισμό περί τρομοκρατίας, να θεωρηθεί ότι οι κατηγορούμενοι επιθυμούν να βλάψουν σοβαρά μια χώρα ή έναν διεθνή οργανισμό, να εκφοβίσουν σοβαρά τον πληθυσμό ή να εξαναγκάσουν παρανόμως δημόσια αρχή ή έναν διεθνή οργανισμό σε πράξη ή παράλειψη.
Γιατί όμως η κυβέρνηση προχώρησε τόσο βιαστικά και αθόρυβα στην κατάργηση; Κάθε ομοιότητα ή σύγκριση με την κρίσιμη οικονομική κατάσταση και τις συνθήκες κοινωνικών συγκρούσεων, που πολλοί αναμένουν, δεν είναι καθόλου συμπτωματική, απαντούν νομικοί. Η κυβέρνηση φαίνεται να παίρνει τα μέτρα της, συμπληρώνουν.
Αντίθετα, κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως ό,τι καταργήθηκε προβλέπεται στο Σύνταγμα.
Το ανησυχητικό είναι όμως ότι οι σοβαρές αυτές αλλαγές, που άπτονται θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, έγιναν από το θερινό τμήμα και όχι από την Ολομέλεια της Βουλής.
Η νέα ρύθμιση για το άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα, που περιλαμβάνεται στον νόμο για την κύρωση συμβάσεων του ΟΗΕ κατά του οργανωμένου εγκλήματος, ψηφίστηκε στο τέλος Αυγούστου και δημοσιεύτηκε προχθές.
Η βασική, κρυφή, τροποποίηση καταργεί την παράγραφο 8 του προηγούμενου άρθρου, σύμφωνα με το οποίο δεν συνιστάν «τρομοκρατική πράξη» η τέλεση συγκεκριμένων αδικημάτων (κακουργημάτων και πλημμελημάτων), εάν αυτά σκόπευαν στην προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος, αποτελούσαν δράση υπέρ της ελευθερίας ή εάν αποσκοπούσαν στην άσκηση θεμελιωδών ατομικών, πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, όπως προβλέπονται στο Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Η ρύθμιση αυτή υπήρχε στο προοίμιο της ευρωπαϊκής απόφασης-πλαίσιο και είχε τεθεί από τον δημιουργό του «τρομονόμου», Μιχ. Σταθόπουλο. Αποτελούσε τη νομοθετική εγγύηση ότι δεν θα διωχθεί το φρόνημα και η ανοιχτή πολιτική και συνδικαλιστική δράση.
Τους φόβους ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί είχαν εκφράσει από τότε όλες οι οργανώσεις ατομικών δικαιωμάτων. Στην Ελλάδα άλλωσε έχουν διωχθεί διαδηλωτές για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, παρά την ύπαρξη της παλαιάς προστατευτικής ρύθμισης.
Υπάρχει και μια ευνοϊκή ρύθμιση, που τιμωρεί με ποινή από 1-6 χρόνια όσους μετέχουν σε τρομοκρατική οργάνωση που συστάθηκε για τέλεση πλημμελημάτων. Αρκεί βέβαια να μπορεί να αποδειχτεί κάτι τέτοιο.
Οσον αφορά την απειλή κάθειρξης 10 ετών σε όσους δίνουν ουσιώδεις πληροφορίες σε τρομοκράτες, η επιστημονική επιτροπή της Βουλής διατύπωσε επιφυλάξεις καθώς επισήμανε πρόβλημα αοριστίας και υπερβολικής διεύρυνσης του αξιόποινου.*
Πηγή: Eλευθεροτυπία
ΥΓ. Αν αυτό δεν είναι Χούντα, τότε τι είναι ρε πούστη;
Αν δε πολεμάται με βία, τότε πως μπορεί να καταπολεμηθεί; Με τριαντάφυλλα και ρόδια;
Με 24ωρες απεργίες ή με ανακοινώσεις για τις απαγωγές διαδηλωτών;

4 σχόλια:

Elva είπε...

Καλημερα Πειρατες!

Τα πραγματα πανε στον αγυριστο με τετοιες μυστικες νομοθεσιες και οπως καταλαβαινουμε οτιδηποτε μπορει να χαρακτηριστει αυθαίρετα ως τρομοκρατική δράση!
Με αλλα λογια μην απεργειτε οταν σας κλεβουν το ψωμι επειδη μπορει και σας χαρακτηρισουν ως...
τρομοκρατες! ;(
Θυμαμαι τη περιπτωση διαδηλωτων απο Σουηδια που πηγαν στη Δανια για να διαδηλωσουν στη συνοδο για το περιβαλλον και τους εκλεισαν σε κατι κλουβες με χειροπεδες για πολλες ωρες με βρισιες και απανθρωπη συμπεριφορα!

Αυτη ειναι η ΕΕ, δυστυχως.Διαβασε αν θελεις, το αρθρο που ειχα για το θεμα, αυτο, τοτε.
http://stovoreiostereomatiselva.blogspot.com/2009/12/kbenhavn.html

Ανώνυμος είπε...

ανθρωποειδη σκουλήκια... και ο χαρακτηρισμος πηγαινει σε εμας που το ανεχομαστε

μια ζωη μες τη μιζερια θα μεινουμε

ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ είπε...

Elva χαιρετούμε αν και με ώρες καθυστέρηση!

Μόνο τη Δανία? Τη Γενοβα στο μακρινό 2001? Την Αθήνα όλο το χειμώνα που μας πέρασε? Τη Θεσσαλονική το 2003?

Το Σιάτλ?

Γαμησε τα!

Ο κοσμάκης ο καριόλης το χαβά του!

Στον πούτσο του όλα!

Μπαίνω να τσεκάρω και το link που μας έδωσες!

Εμείς θα συνεχίσουμε!

ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ είπε...

Φίλε ανώνυμε,

Δυστυχώς έχεις απόλυτο δίκιο!

Εχουμε φτάσει σε σημείο απόγνωσης γιατί δε πίστευαμε ότι ο ελληνικός λαός είναι χειρότερος και από μαστουρωμένα ζώα του ζωολογικού κήπου του Βερολίνου...

Τέτοια αποβλάκωση ούτε οι Αμερικάνοι ρε πούστη!