10 Σεπτεμβρίου 2010

Ντροπή στην Περισσός Α.Ε.

Απέλυσαν 20 «συντρόφους» τους στην Τυποεκδοτική, την κομματική επιχείρηση του ΚΚΕ.
Πέραν του ότι συμπεριφέρθηκαν ως στιγνοί καπιταλιστές, οι δηλώσεις της Παπαρήγας εμπεριέχουν την ίδια αλληλεγγύη απέναντι στους απολυμένους όπως ακούμε καθημερινά στα λόγια του Παπανδρέου.
Λυπούμαστε...


Ακολουθεί αναλυτικό κείμενο από την εφημερίδα Κόντρα.





Την Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη, από το «Ριζοσπάστη» πληροφορηθήκαμε ότι την προηγούμενη μέρα η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων Μισθωτών Γραφικών Τεχνών Τύπου και Συναφών Επαγγελμάτων και το Σωματείο Εργαζομένων στα Πρακτορεία Τύπου, με κοινή παράσταση διαμαρτυρίας στην «Ελευθεροτυπία», απαίτησαν την άμεση ανάκληση των 20 απολύσεων στα τυπογραφεία της εφημερίδας, που είχε ανακοινώσει η ιδιοκτησία της δυο μέρες πριν. «Η εργοδοσία της Χ.Κ. Τεγόπουλος ("Ελευθεροτυπία")… πετάει τους εργαζόμενους στο δρόμο σα στυμμένες λεμονόκουπες, καλώντας τους να πληρώσουν αυτοί τα σπασμένα της κρίσης που δημιούργησαν τα υπερκέρδη του κεφαλαίου», σημείωνε σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, που ελέγχεται από το ΠΑΜΕ. Σηκώνοντας ψηλά τη σημαία της ταξικής αδιαλλαξίας, σημείωνε ο «Ριζοσπάστης»: «Στη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας, τα μέλη των ταξικών συνδικάτων, σημείωσαν την ανάγκη "να ανακληθούν τώρα οι απολύσεις, να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση τους" και ταυτόχρονα κάλεσαν όλους τους εργαζόμενους, την ερχόμενη Κυριακή, 5 Σεπτέμβρη, σε ανοιχτό Διοικητικό Συμβούλιο στα γραφεία του Σωματείου για "να οργανώσουμε τον αγώνα μας για τις απολύσεις και την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2010". Την ίδια στιγμή, απαίτησαν συνάντηση με την εργοδοσία, η οποία, ωστόσο, ήταν… άφαντη».


Μέσα στον Αύγουστο, κυκλοφορούσαν στο Ιντερνετ πληροφορίες, ότι 20 απολύσεις έκανε στα τέλη Ιούλη και η «Τυποεκδοτική ΑΕ» του Περισσού, η οποία –σύμφωνα μ’ αυτές τις πληροφορίες– θα προχωρούσε σε απολύσεις 20 εργαζόμενων το μήνα μέχρι και τον Οκτώβρη. Επειδή είναι πάγια αρχή της εφημερίδας μας να μη δημοσιεύει πληροφορίες που δεν έχει επιβεβαιώσει, ψάχναμε το θέμα για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει. Από τη δύσκολη θέση μας έβγαλε η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία σε συνέντευξή της στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ, την περασμένη Δευτέρα, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τις 20 απολύσεις, συνοδεύοντας την επιβεβαίωση με ένα πολύ… πρωτότυπο σκεπτικό:


«Είναι επιχείρηση που δρα μέσα σε συνθήκες καπιταλιστικής αγοράς και επομένως έχει όλες τις αντίστοιχες δυσκολίες. Σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου γίνονται απολύσεις. Είμαστε στόχος μιας επίθεσης που μας παρουσιάζει ως μια κερδοφόρα επιχείρηση. Εμείς έχουμε μεγάλη συρρίκνωση των εργασιών μας. Εμείς παλεύουμε κατά του καπιταλισμού. Θα κλείσουν και μεγάλες επιχειρήσεις. Μας περιμένουν στη γωνία με επιθέσεις των τελευταίων χρόνων που αφορούν στην Τυποεκδοτική»!!!


Τι να πρωτοσχολιάσεις εδώ; Και μόνο το ότι η Παπαρήγα οχυρώνεται πίσω από τις απολύσεις που κάνουν όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου, αποτελεί παραδοχή του ότι η κομματική τους επιχείρηση δεν είναι παρά μια καπιταλιστική επιχείρηση του εκδοτικού-εκτυπωτικού κλάδου. Απολύουν οι άλλοι, απολύουμε κι εμείς, τι άλλο μπορούμε να κάνουμε; Πριν σχολιάσουμε οτιδήποτε, θυμίζουμε ότι είχαν προηγηθεί περικοπές μισθών στο «Ριζοσπάστη», τις οποίες είχαν δικαιολογήσει πολιτικά, λέγοντας ότι αφορούν τη λειτουργία του κόμματος και ότι έγιναν εθελοντικά, μπερδεύοντας την κομματική λειτουργία με τα εργασιακά θέματα. Ας μας πουν, όμως, τι επιτέλους είναι η «Τυποεκδοτική»; Τώρα μας λένε ότι είναι «επιχείρηση που δρα μέσα σε συνθήκες καπιταλιστικής αγοράς». Στο ντιμπέιτ του περασμένου Σεπτέμβρη, όμως, η Παπαρήγα έλεγε ότι δεν είναι καπιταλιστική επιχείρηση: «Εμείς, ακριβώς επειδή δε θέλουμε να εξαρτιόμαστε από τον εκβιασμό επιχειρηματιών, προσπαθούμε –ιδιαίτερα στον τομέα της προπαγάνδας και των εκδόσεων– να έχουμε τη δική μας αυτοδυναμία». Αν δεν είναι επιχείρηση που αποβλέπει στο κέρδος, αλλά μόνο στην κομματική αυτοδυναμία στον τομέα των εκδόσεων, τότε δεν θα έπρεπε να απολύει εργάτες μόλις έπεσε ο τζίρος. Αυτά τα κάνουν οι τυπικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Εχει μήπως καμιά διαφορά ο άνεργος-απολυμένος από την «Τυποεκδοτική» από τον άνεργο-απολυμένο από την «Ελευθεροτυπία»; Ιδια δεν είναι η ανεργία και για τον ένα και για τον άλλο; Γιατί τα «ταξικά συνδικάτα» έκαναν παρέμβαση στην «Ελευθεροτυπία», όχι όμως στην «Τυποεκδοτική»; Τον ίδιο αριθμό εργαζόμενων δεν απέλυσαν;


Το έχουμε γράψει και άλλες φορές. Η «Τυποεκδοτική» είναι μια τυπική καπιταλιστική επιχείρηση, από τις μεγαλύτερες (αν όχι η μεγαλύτερη) του κλάδου. Για να μπορέσει να λειτουργήσει σαν τέτοια, να κάνει μπίζνες και να εισπράττει δωρεάν κρατικό χρήμα (όπως κάθε μεγάλη καπιταλιστική επιχείρηση), η ηγεσία του Περισσού διαχώρισε το «Ριζοσπάστη» από την «Τυποεκδοτική». Το 1996 (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ), η «Τυποεκδοτική ΑΕ» πήρε δωρεάν κρατική επιχορήγηση 1,6 δισ. δραχμές, για να προχωρήσει στη μετεγκατάστασή της στο Κρυονέρι, στις εγκαταστάσεις του «Κολλάρου», τις οποίες αγόρασε. Το 2006 (κυβέρνηση ΝΔ), η «Τυποεκδοτική ΑΕ» πήρε νέα δωρεάν κρατική επιχορήγηση για να προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό.


Η «Τυποεκδοτική» υπήχθη στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου στις 15.11. 2006 με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης (ΦΕΚ 1762, 5.12. 2006). Η κατηγορία της επένδυσης ήταν «εφοδιαστική αλυσίδα» και το ύψος της 1.098.560 ευρώ, εκ των οποίων τα 329.568 ευρώ ήταν κρατική επιχορήγηση (30% της επένδυσης). Με την επένδυση αυτή υποτίθεται ότι θα δημιουργούνταν πέντε (αριθμός 5) νέες θέσεις απασχόλησης! Ενα μήνα αργότερα, στις 28 Δεκέμβρη του 2006, η επιχείρηση του Περισσού παίρνει νέο πακέτο, τριπλάσιου ύψους (ΦΕΚ 569, 20.4. 2007). Υπάγεται πάλι στον «αναπτυξιακό» νόμο, για ε-πένδυση που περιγράφεται ως «Αναβάθμιση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων ή/και υπηρεσιών», ύψους 3.367.944 ευρώ, εκ των οποίων 1.010.383 ευρώ κρατική επιχορήγηση (30%). Νέες θέσεις εργασίας (κρατηθείτε) εφτά (αριθμός 7)!


Η δεύτερη αυτή επένδυση, το χοντρό πακέτο, ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2009, όπως φαίνεται από τη σχετική υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 1888, 4.9.2009). Το συνολικό ύψος της επένδυσης μειώνεται ελαφρά και η επιχορήγηση ορίζεται στο ποσό των 906.483 ευρώ, τα οποία και πήραν. Πόσες νέες θέσεις εργασίας δημιούργησαν; Καμία! Δεν αναφέρεται τίποτα στην απόφαση για την ολοκλήρωση της επένδυσης, όπως γίνεται με κάθε επένδυση που ολοκληρώνεται. Ομως, από την «Ετήσια Οικονομική Εκθεση για την περίοδο από 1 Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2009», που κατέθεσε η «Τυποεκδοτική», όπως κάθε ΑΕ, πληροφορούμαστε τα εξής: «Το απασχολούμενο στη Εταιρεία προσωπικό κατά την 31/12/2009 ανέρχεται σε 347 άτομα, ενώ κατά την 31/12/2008 ανερχόταν σε 377 άτομα». Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Οτι ο Περισσός εξαπάτησε το ελληνικό κράτος και τσέπωσε την επιχορήγηση, όπως κάνουν όλοι οι καπιταλιστές. Οχι μόνο δεν δημιούργησε αυτές τις ελάχιστες θέσεις εργασίας που είχε υποχρέωση, βάσει της συμφωνίας του με το κράτος, αλλά μείωσε το προσωπικό του κατά 30 άτομα! Και τώρα απολύει κι άλλους. Και βέβαια, τα κρατικά όργανα έκαναν τα στραβά μάτια, όπως κάνουν για όλες τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις.


Ας ληφθεί υπόψη ότι το μικρό πακέτο, με το οποίο δεν ασχολήθηκαν, προκειμένου να ολοκληρώσουν το χοντρό πακέτο, δεν το έχασαν. Μολονότι πέρασαν τα τρία χρόνια, η Κατσέλη τους υπέγραψε (ΦΕΚ 2514, 22.12.2009) μια γελοία τροποποίηση της σύμβασης, μειώνοντας το ποσό της επένδυσης κατά μερικές εκατοντάδες ευρώ (!), ώστε να πάρουν αναβολή και να μπορέσουν να απορροφήσουν και αυτό το πακέτο την τρέχουσα τριετία.


Πώς θα χαρακτήριζε η ηγεσία του Περισσού μια καπιταλιστική επιχείρηση, που παίρνει διαδοχικές κρατικές επιχορηγήσεις και όχι μόνο δεν αυξάνει –έστω και λίγο– τις θέσεις εργασίας, αλλά τις μειώνει; Ας δώσουν το χαρακτηρισμό στην κομματική τους επιχείρηση. Μέσα στον καπιταλισμό δεν μπορεί να υπάρξουν σοσιαλιστικές νησίδες. Ενα κόμμα που επιλέγει να στήσει καπιταλιστικές επιχειρήσεις θα συμπεριφερθεί ως στυγνός εργοδότης, φορτώνοντας την κρίση στις πλάτες των εργατών. Αυτό κάνει και η ηγεσία του «Κ»ΚΕ.


ΥΓ: Εννοείται πως στο «Ριζοσπάστη» δεν γράφτηκε λέξη από τις συγκεκριμένες αναφορές της Παπαρήγα στη ΝΕΤ.


http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=4775&pos=4&cat_id=48

6 σχόλια:

Λωτοφάγος είπε...

Ντροπή! Τι άλλο να πω;
Μολονότι τα τελευταία χρόνια έχουν ειπωθεί οι απίστευτες παπάρες από τον Περισσό, οι δικαιολογίες της Παπαρήγα στη ΜΕΤ ξεπερνούν ακόμα και τη "μη αναγνώριση του Συντάγματος".

celin είπε...

Oxi ρε γαμωτο,τι ξενερα ηταν αυτη;κ τωρα τι διαολο θα στηριξουμε;εμενα κ ο ΣΥΡΙΖΑ με ξενερωσε,με την επιλογη του να στηριξει αυτον τον Μητροπουλο,τον φιλο του Αυτια κ σταρ των τηλεχουντοπρωιναδικων,ο οποιος με την αθλια εμφανιστη στο μεγκα που εγλειφε τη Τρεμη,απεδειξε τι αθλια επιλογη ηταν.

κ τωρα μου λετε για κατι απειρως χειροτερο,για 20 ανθρωπους που πετιουνται στον δρομο;

τι ξενερα ειναι αυτη;
κανα κομμα της προκοπης υπαρχει να στηριξουμε γαμω το στανιο μου;
σοβαρα το λεω,εχει κανεις να προτεινει τιποτα,εστω κανα μικροτερο;
η θα βγει καμια μαλακια του ΕΚΚΕ κ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να ξενερωσουμε τελειως κ να μην εχουμε τι να κανουμε με τη ψηφο μας;

εγω το εχω ξαναπει οτι προς το ΚΚΕ εκλινα,αλλα τωρα ξενερωσα τελειως,τι διαολο,υπαρχει κανας μαλακας να ψηφισουμε σαν εστω μια μικρη-αντιδραση-διαμαρτυρια,
η τελικα εχετε δικιο πειρατες κ η μονη λυση ειναι η ολικη ρηξη κ ο,τι βγει;

αλλα ρε γαμωτο ουτε με την ολικη ρηξη νομιζω θα πετυχουμε τιποτα,θα βγουμε 5-10 χιλιαδες στο δρομο,θα μας ρημαξουν στα δακρυγονα κ μετα θα εχουμε κ τα σιχαματα τους νοικοκυραιους να λενε,καλα τους καναν τους αλητες,

τι στο διαολο να κανουμε;να περιμενουμε τον Αλαβανο να κανει κανα κομμα;να ξεχασουμε τον Μητροπουλο κ να στηριξουμε τους Συριζαιους;

ξενερωσα ρε γαμωτο

Mob είπε...

Πω πω έκπληξηηηηη,το κκε αδίστακτος εργοδότης?Σκέψου αριστερά και πράξε δεξιά σας λέει κάτι?@celin,Ποιός χρειάζεται τέτοιου είδους εκπροσώπους,για ποιά αριστερά μιλάμε?Στήν Ισπανία οι κομμουνιστές ''συμμάχησαν''με το φράνκο γιατί φοβήθηκαν μη τους πάρουν τα''πρωτεία''οι αναρχοσυνδικαλιστές,στην Ελλάδα μετά τον εμφύλιο αυτούς που δε γούσταρε ή φοβόταν η ηγεσία τους τους έδινε στεγνά στούς μπάτσους με αποκορύφωμα την υπόθεση Μπελογιάννη...Την εξέγερση του πολυτεχνείου την κατασυκοφάντησαν επειδή δεν ήταν υπό τον έλεγχό τους και μετά την ιδιοποιήθηκαν όπως και το Μπελογιάννη χωρίς να ζητήσουν έστω μια συγγνώμη.Είναι αισχροί και αδίστακτοι(μιλάω πάντα για την ηγεσία)

ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ είπε...

@@Λωτοφάγε

Εδω ψάχνουν, λέει, στρατηγικό επενδυτή για να μπει στην Τυποεκδοτική...

ΚΚΕ Α.Ε.

ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ είπε...

Καλημερίζω το παμμέγιστο Celin,

Δυστυχώς, φίλε μου, επιβεβαιωθηκαμε για άλλη μία φορά καθώς αν θυμάσαι είχες κάνει μια ανάρτηση σχετική και σου είχα πει τα ίδια πάλι!

Οπως πολύ σωστά υπενθυμίζει και ο φίλος ο Mob, αυτοι πούλησαν μέχρι και το Βελουχιώτη!

Τωρα σχετικά με την ψήφο, πάντα ασπάζομαι τα λόγια του Lenin ότι "αν οι εκλογές αλλάζανε τον κόσμο, θα ήταν παράνομες", αλλά τα τελευταία 5 χρόνια κατεβαίνω, κάνοντας την καρδιά μου πέτρα, και ψηφίζω ή εξωκοινοβουλευτική ή μπορεί και Συριζα! Και ειδικά με αυτά που συμβαίνουν τελευταία πρέπει όλοι αυτοί οι πόλοι να ενδυναμωθούν...

Αλλά με ποιους???

Τι να πεις...!

ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ είπε...

Mob,

τι να προσθέσω...???Τα έχεις πει όλα!

Απλά αν δεν ήταν το ΚΚΕ στο Δεκέμβρη του 2008, θα είχε καταρρέυσει πραγματικά η χώρα αλλά από την ...οργή!