7 Μαΐου 2010

Δημοκρατία, τέλος και επίσημα

Σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσε η απόφαση του υπουργού Οικονομικών να παρέχεται στον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών η εξουσιοδότηση να εκπροσωπεί το ελληνικό Δημόσιο και να υπογράφει κάθε μνημόνιο συνεργασίας, συμφωνία ή σύμβαση δανεισμού διμερή ή πολυμερή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ προκειμένου να εφαρμοστεί το πρόγραμμα του μηχανισμού στήριξης.
Βάσει του νόμου που ψήφισε η Βουλή, τα μνημόνια και οι συμφωνίες αυτές έπρεπε να εισάγονται στη Βουλή για κύρωση.
Όπως μετέδωσε το Mega, o κ. Παπακωνσταντίνου τροποποίησε τη λέξη κύρωσε με τη φράση συζήτηση και ενημέρωση. Τα μνημόνια δε και οι συμφωνίες θα ισχύουν και θα εκτελούνται από την υπογραφή τους.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης μιλούν για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα αφού είναι άλλο να ψηφίζει η Βουλή και άλλο να αποφασίζει μόνος του ο υπουργός.
Έντονη ήταν η αντίδραση των κομμάτων της Αριστεράς. Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιούν παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή.
Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Αποτελεί προσβολή, όχι προς το Κοινοβούλιο, αλλά προς το λαό η πραξικοπηματική ενέργεια της κυβέρνησης να καταθέσει την τελευταία στιγμή και να ψηφίσει τροπολογία στο νομοσχέδιο με την οποία εξουσιοδοτείται ο υπουργός Οικονομικών να υπογράφει συμφωνίες και συμβάσεις με την ΕΕ και το ΔΝΤ, χωρίς την ψήφισή τους στη Βουλή αλλά μόνο με ενημέρωση.»
Την ουσιαστική ακύρωση του Κοινοβουλίου και της λαϊκής κυριαρχίας, καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Με αυτή την τροπολογία αφαιρείται η καθοριστική αρμοδιότητα του Κοινοβουλίου, να επικυρώνει οποιοδήποτε μνημόνιο, συμφωνία και σύμβαση που θα υπογράφει πλέον ΕΝ ΛΕΥΚΩ ο Υπουργός των Οικονομικών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΔΝΤ και ΕΚΤ.»

Πηγή: in.gr

Επίσημη κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος από το ΠΑΣΟΚ! Από τη μία η αστυνομία που καταδιώκει, ξυλοκοπεί και φυλακίζει πολίτες και από την άλλη ο Παπακωνσταντίνου με τον Παπανδρέου που καταλύουν τη λαϊκή κυριαρχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: