25 Νοεμβρίου 2009

Ο μυστικός πόλεμος της Blackwater στο Πακιστάν

Σε μια μυστική βάση που διοικείται από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις (JSOC) στο Καράτσι του Πακιστάν, μέλη ενός ελίτ τμήματος της Blackwater βρίσκονται στο επίκεντρο ενός απόρρητου προγράμματος βάσει του οποίου σχεδιάζουν στοχευμένες δολοφονίες ενεργών μελών των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα, απαγωγές και αρπαγές στόχων υψηλής αξίας και άλλες δράσεις εντός και εκτός συνόρων Πακιστάν –υποστηρίζει έρευνα που δημοσιεύει το «The Nation».

Η Blackwater επιπλέον βοηθά στη συλλογή στρατιωτικών πληροφοριών και υποστηρίζει την αμερικάνικη απόρρητη επιχείρηση κατάρριψης τηλεκατευθυνόμενων ιπτάμενων αεροσκαφών που λειτουργεί παράλληλα με το γνωστό πρόγραμμα επιδρομών με Predator της CIA, σύμφωνα με πηγή εντός του δικτύου των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών

Η εν λόγω πηγή, που έχει εργαστεί σε συγκαλυμμένες αμερικανικές επιχειρήσεις για πολλά χρόνια, και στην περιοχή του Αφγανιστάν και του Πακιστάν, έχει αποκτήσει γνώση από πρώτο χέρι για τη συμμετοχή της Blackwater's. Λέει ότι το πρόγραμμα είναι τόσο «κατατμημένο» που υψηλόβαθμα στελέχη εντός της κυβέρνησης Ομπάμα και στο αμερικανικό στρατιωτικό επιτελείο μπορεί να αγνοούν την ύπαρξή του.

Ο Λευκός Οίκος δε σχολίασε την ιστορία, ενώ αξιωματικός ανεπίσημα και ανώνυμα αρνήθηκε την εμπλοκή της Blackwater στις επιχειρήσεις κατάρριψης πυραύλων και συλλογής στρατιωτικών πληροφοριών για λογαριασμό της JSOC στο Πακιστάν. «Δεν έχουμε συμβόλαια να κάνουν αυτή τη δουλειά για εμάς. Δεν αναθέτουμε με συμβόλαια αυτού του είδους τις δουλειές. Τελεία και παύλα» λέει. Οι επιχειρήσεις αυτές, λέει η πηγή, διαφέρουν από την επιχείρηση εκτελέσεων της CIA που ο διευθυντής του πρακτορείου Λέον Πανέττα ανακοίνωσε ότι ακυρώθηκε τον Ιούνιο 2009. «Αυτή είναι μια επιχείρηση παράλληλη της CIA. Είναι δύο διαφορετικά κτήνη» είπε η πηγή.

Οι μαρτυρία αυτή τοποθετεί τη Blackwater στο επίκεντρο μιας αμερικανικής στρατιωτικής επιχείρησης εντός των συνόρων μιας χώρας κατά της οποίας οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κηρύξει πόλεμο – η γνωστοποίηση του οποίου θα μπορούσε να επιδεινώσουν την τεταμμένη σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Πακιστάν.

Το 2006, οι Η.Π.Α και το Πακιστάν είχαν υπογράψει συμφωνία που εξουσιοδοτούσε την JSOC να μπει στο Πακσιστάν για να καταδιώξει τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, με τον όρο ότι το Πακιστάν θα αρνιόταν ότι είχε παραχωρήσει τέτοιο δικαίωμα. Επισήμως υποτίθεται ότι οι Η.Π.Α. δε διατηρούν ενεργές στρατιωτικές στην χώρα. Η Blackwater, η οποία πρόσφατα άλλαξε το όνομά της σε Xe Services αρνείται οποιαδήποτε δράση της εταιρείας στο Πακιστάν.

Πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Blackwater ωστόσο επιβεβαιώνει τη μαρτυρία της πηγής από το εσωτερικό των μυστικών υπηρεσιών ότι η εταιρεία δουλεύει στο Πακιστάν και για τη CIA και για τη JSOC, την προεξάρχουσα δύναμη σε αντιτρομοκρατικές και μυστικές επιχειρήσεις μέσα στο στρατό. Επιπλέον το στέλεχος υποστήριξε ότι η Blackwater δουλέυει και για την πακιστανική κυβέρνηση μέσω υπεργολαβίας με μια εταιρεία ασφαλείας με βάση την Ισλαμαμπάντ, η οποία στέλνει δυνάμεις της μαζί με πακιστανικές δυνάμεις σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων επιδρομών σε σπίτια και ελέγχων στα σύνορα, στη Βορειοδυτική Περιφέρεια και σε άλλες περιοχές του Πακιστάν. Αυτός ο διακανονισμός επιτρέπει στην Πακιστανική κυβέρνηση να χρησιμοποιεί πρώην αμερικάνικες ειδικές δυνάμεις που τώρα δουλέυουν για την Blackwater, αρνούμενη ταυτόχρονα οποιαδήποτε επίσημη αμερικανική παρουσία στην περιοχή.

«Δε θα αποτελούσε έκλπηξη, μιας και έχουμε αναθέσει με υπεργολαβία σχεδόν τα πάντα», είπε ο στρατηγός Lawrence Wilkerson, ο οποίος υπηρέτησε ως αρχηγός επιτελείου του υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, από το 2002 ως το 2005, μόλις άκουσε για το ρόλο της Blackwater στο Πακιστάν. Ο Wilkerson είπε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του στην κυβέρνηση Μπους, υπήρξε μάρτυρας της απαρχής της εμπλοκής της Blackwater στις ευαίσθητες επιχειρήσεις του στρατού και της CIA. «Μέρος αυτού είναι ασφαλώς μια προσπάθεια να παρακαμφθούν οι περιορισμοί που το Κογκρέσο έχει θέσει στο υπουργείο Αμύνης. Αν δεν έχεις αρκετούς στρατιώτες να το κάνουν, προσλαμβάνεις πολίτες να το κάνουν. Είναι τόσο απλό».

Πηγή: tvxs

Καπιταλιστικά μιλώντας, αυτό δεν είναι πόλεμος αλλά business...

Δεν υπάρχουν σχόλια: