17 Νοεμβρίου 2009

«Κακούργημα» το πράσινο φούτερ με κουκούλα

Ο νόμος που χαρακτηρίστηκε «ανόητη» διάταξη από τη νέα κυβέρνηση που έχει δεσμευτεί να τον καταργήσει, φέρνει έναν 24χρονο αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο της προφυλάκισης. Η περίπτωση του δε, δεν εμπίπτει, σύμφωνα με τη συνήγορό του, ούτε στο νόμο για την κάλυψη των χαρακτηριστικών.

Πρόκειται για τον 24χρονο φοιτητή που συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή στα Εξάρχεια και το Σάββατο οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα με κατηγορίες απόπειρας διακεκριμένων φθορών, διατάραξη κοινής ειρήνης και απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Κατηγορίες που αποτελούν πλημμελήματα, επιβαρύνονται ωστόσο από την ενδυματολογική επιλογή του συλληφθέντος που το συγκεκριμένο βράδυ επέλεξε να φορέσει φούτερ με πράσινη κουκούλα.

Το χρονικό της σύλληψης

Πρόκειται για το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής, λίγο μετά την επίθεση που σημειώθηκε στις 10:30, εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν Ναβαρίνου και Μαυρομιχάλη στο ύψος του Χημείου. Ο 24χρονος μαζί με δύο φίλους του βρισκόταν στην οδό Μάνης – πεζόδρομος και παράδρομος της Μεσολογγίου. Κάθονταν στην είσοδο μίας πολυκατοικίας και έτρωγαν. Είχαν τελειώσει από μάθημα στη σχολή εξού και έφεραν τις τσάντες τους. Ο ένας από αυτούς είχε απομακρυνθεί την ώρα του συμβάντος, προκειμένου να χρησιμοποιήσει το μπάνιο γειτονικής καφετέριας και αφήνοντας την τσάντα του στον 24χρονο.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο tvxs, ο έτερος από δύο φοιτητές, φίλους του 24χρονου, οι δυο τους δεν είδαν τα επεισόδια. Αντιλήφθηκαν ότι κάτι συμβαίνει όταν άκουσαν φασαρία από την κατεύθυνση της Ιπποκράτους. Στη συνέχεια κινήθηκαν προς τη Ζωοδόχου πηγής προκειμένου να δουν τι συμβαίνει. «Μόλις βγήκαμε στη Ζωοδόχου Πηγής και περπατήσαμε 10 μέτρα, αντιληφθήκαμε ότι υπήρχε παρουσία μίας ομάδας Δέλτα, την ίδια ώρα μία δεύτερη ομάδα ερχόταν από τη Ζωοδόχου Πηγής προς τη Μάνης. Γύρισα ενστικτωδώς να δω που είναι ο φίλος μου και είδα έναν άλλο άντρα της ομάδας Δέλτα ο οποίος είχε παρκάρει μέσα στο πάρκο της Ναβαρίνου να τον έχει ακινητοποιήσει και να τον ρίχνει στο έδαφος» αναφέρει υπογραμμίζοντας ότι δεν είχαν φανταστεί ότι η υπόθεση θα τράβαγε τόσο πολύ. «Πιστεύαμε πως πρόκειται για απλή εξακρίβωση. Όταν ο άλλος φίλος μου πήγε στη ΓΑΔΑ για να πάρει την τσάντα του, του είπαν πως πρόκειται για μία απλή προσαγωγή που θα τελείωνε σε δύο ή τρεις ώρες».

Μετά την επίθεση που σημειώθηκε κατά της αστυνομικής δύναμης στη συμβολή Ναβαρίνου και Μαυρομιχάλη, οι δράστες οπισθοχώρησαν στη Ναβαρίνου με κατεύθυνση τη Τζαβέλα. Πέντε περίπου λεπτά αργότερα μία ομάδα Δέλτα κατέβηκε από την οδό Διδότου, όπου δεν είχε επαφή με τα επεισόδια και μπήκε από την πλαϊνή είσοδο (από Χαριλάου Τρικούπη) στο πάρκο και έφτασε έως τη Ζωοδόχου Πηγής. Αρκετός κόσμος που βρισκόταν εκεί άρχισε να τρέχει προς κάθε κατεύθυνση. Στο σημείο αυτό η αστυνομική δύναμη είδε και κατόπιν συνέλαβε τον 24χρονο που στεκόταν στο σημείο με τα δύο σακίδια, που στη συνέχεια θεωρήθηκαν ενοχοποιητικό στοιχείο λόγο του αριθμούς τους!

Στοιχεία... για λόγους εντυπώσεων;

«Θα ήταν πολύ λογικό ίσως, κάποιος να ζητήσει να εξετάσει τα σακίδια. Αντί αυτού τον ρίχνουν κάτω, τον ξυλοφορτώνουν και τον σέρνουν 30 μέτρα από την κουκούλα μέχρι τη μέση του πάρκου, την ίδια ώρα που πολλοί αυτόπτες μάρτυρες που διαμαρτύρονται έχοντας δει ότι δεν είχε καμία επαφή με τα επεισόδια», αναφέρει στο tvxs η συνήγορος του 24χρονου, Αντωνία Λεγάκη.

Η ίδια εξηγεί ότι τα δύο σακίδια αναφέρονται ως στοιχεία στη δικογραφία ενώ ελέγχθηκαν αμφότερα. Βρέθηκαν μόνο σημειώσεις από τη σχολή των φοιτητών και οι οποίες παραδόθηκαν το ίδιο βράδυ στην αστυνομία. Ο φίλος του 24χρονου παρέλαβε την τσάντα του το ίδιο βράδυ από τη ΓΑΔΑ αφού μάλιστα έδωσε και κατάθεση. Παρά το γεγονός, υπήρξαν διαρροές πως οι φοιτητές έφεραν στα σακίδια τους, αντεξουσιαστικές προκηρύξει, ως σα να ήταν παράνομο κάτι τέτοιο!

«Τα σακίδια εξυπηρετούν μόνο λόγους εντυπώσεων στη δικογραφία. Το ίδιο και η κουκούλα. Όταν κάποιος σηκώσει την κουκούλα του φούτερ του δεν αποκρύπτει χαρακτηριστικά του προσώπου του. Είναι αντικειμενικά αδύνατον. Επιπλέον κανένας από τους αστυνομικούς που οι καταθέσεις τους είναι τα μόνα στοιχεία της δικογραφίας σε βάρους του δεν αναφέρει ότι είχε καλυμμένο το πρόσωπό του», τονίζει η κα Λεγάκη, υπογραμμίζοντας πως με βάση τις καταθέσεις των αστυνομικών δεν υπάρχει ούτε ένα αντικειμενικό εύρημα ενώ στον αντίποδα είναι πάρα πολύ οι αυτόπτες μάρτυρες που εκδηλώνουν το ενδιαφέρον να καταθέσουν.

Από τους πέντε αστυνομικούς που καταθέτουν, οι τέσσερις υποστηρίζουν ότι όλοι οι επιτιθέμενοι είχαν καλυμμένα πρόσωπα με μάσκες, μαντίλια και κουκούλες. Στην περίπτωση αυτή πως μπορούν να γνωρίζουν ότι ο ένας ήταν ο 24χρονος; Επιπλέον όλοι υποστηρίζουν ότι ο συγκεκριμένος είχε το πρόσωπό του ακάλυπτο. Την ίδια ώρα, ο πέμπτος αστυνομικός υποστηρίζει στην κατάθεσή του ότι ο 24χρονος είναι ο μοναδικός που είχε το πρόσωπό του ακάλυπτο και γι' αυτό τον αναγνώρισε.

Τι γίνεται μέχρι να καταργηθεί ο νόμος για την κουκούλα;

Αύριο στις 11:30 οδηγείται στον ανακριτή ένας 24χρονος φοιτητής, ο οποίος ενδεχομένως να προφυλακιστεί με ένα νόμο που η ίδια η κυβέρνηση έχει καταγγείλει ως «ανόητο» κι έχει δεσμευτεί να τον καταργήσει. Στη δικογραφία δεν υπάρχει κανένα αντικειμενικό εύρημα. Οι καταθέσεις των αστυνομικών είναι τα μόνα στοιχεία της δικογραφίας σε βάρος του.

Το παράδοξο είναι ότι η περίπτωση του 24χρονου δεν εμπίπτει καν στο νόμο για την κουκούλα. «Μέχρι να καταργηθεί ο νόμος, μπορεί εν το μεταξύ να πάει κι ένας άνθρωπος φυλακή. Ακόμη κι έτσι είναι τρελό πάντως. Ο νόμος δε μιλάει για κουκούλα, αλλά για κάλυψη των χαρακτηριστικών του προσώπου. Η υπόθεση αυτή και πάλι δεν εμπίπτει».

Πηγή: tvxs

Κάθε μέρα με σένα ασχολούμαστε ρε φασίστα υπουργέ προστασίας των μπάτσων...
Οι μπάτσοι στη Θεσ/νικη τα είχαν ρίξει στα πράσινα All stars. Οι μπάτσοι επί ΠΑΣΟΚ τα ρίχνουν στο ...πράσινο φούτερ με κουκούλα. Και το παιδί διώκεται για το φασιστικό νόμο της κουκούλας που ψήφισε η μεγάλη ΝΔ και που το ΜΠΑΤΣΟΚ δεσμεύτηκε ότι θα καταργήσει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: