4 Ιουνίου 2010

Μετά τη βοήθεια από ΔΝΤ προς χρεοκοπεία η Ουγγαρία


Η επόμενη χώρα που θα βρεθεί σε δυσχερή δημοσιονομική κατάσταση ανάλογη με της Ελλάδας μπορεί να μην είναι η Ισπανία ή η Πορτογαλία, αλλά η Ουγγαρία, καθώς Ούγγρος αξιωματούχος δήλωσε πως η χώρα μπορεί να είναι κοντά στη χρεοκοπία. «Δε είναι υπερβολή» να μιλάμε για χρεοκοπία, δήλωσε ο Peter Szijjarto, εκπρόσωπος τύπου του νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού της χώρας Victor Orban, μεταδίδει το Bloomberg.

Ο Ούγγρος αξιωματούχος κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση πως «διαστρέβλωσε» τα νούμερα και είπε ψέματα για την κατάσταση της οικονομίας.

«Είναι σαφές πως η οικονομία είναι σε μια εξαιρετικά άσχημη κατάσταση,» τόνισε ο Szijjarto, ενώ συμπλήρωσε πως «χρειαζόμαστε μια νέα αρχή, και μια επιτροπή διερεύνησης των γεγονότων» είναι ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Βέβαια, ο Szijjarto διευκρίνησε πως η κυβέρνηση δε θα επιτέψει στη χώρα να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο με την Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Κεντρική Ευρώπη και τη Βαλτική, Christoph Rosenberg θα επισκεφθεί την Ουγγαρία όπου θα έχει ανεπίσημες συνομιλίες με τη νέα Ουγγρική κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε η Iryna Ivaschenko, εκπρόσωπος του ΔΝΤ στη χώρα, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο MTI.

Ο Rosenberg θα μείνει στην Ουγγαρία λίγες ημέρες για να συζητήσει την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές της, με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους, όπως μεταδίδει το MTI, επικαλούμενο την Ivaschenko.

Η Ουγγαρία ήταν η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξασφάλισε τη στήριξη του ΔΝΤ εν τω μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Το κεντροδεξιό κόμμα Fidesz κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές με συντριπτική διαφορά τον Απρίλιο, κατά του Σοσιαλιστικού κόμματος της Ουγγαρίας το οποίο έπρεπε να εφαρμόσει σκληρά μέτρα για τη διαχείριση της κρίσης.

Ο σκοπός της ανεπίσημης επίσκεψης του ΔΝΤ είναι να υπογράψει μνημόνια με τη νέα κυβέρνηση, ενώ δεν έχει καμία σχέση με την προγραμματισμένη αναθεώρηση της standby συμφωνίας της Ουγγαρίας με το ΔΝΤ, πρόσθεσε η Ivaschenko.
Κλιμάκιο του ΔΝΤ θα φτάσει αργότερα μέσα στον Ιούνιο στην Ουγγαρία για την επόμενη αναθεώρηση της συμφωνίας.

Σε ελεύθερη πτώση το χρηματιστήριο της Ουγγαρίας

Ελεύθερη πτώση σε ποσοστό 5,70% σημειώνει το χρηματιστήριο της Βουδαπέστης, καθώς οι επενδυτές βλέπουν το «φάντασμα» της κρίσης χρέους να πλανάται πάνω από την Ευρώπη και να απειλεί τη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης.

Ειδικότερα, ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Βουδαπέστης BUX διαμορφώνεται στις 20.860 μονάδες σημειώνοντας πτώση 5,7%, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η Ουγγαρία θα είναι η επόμενη «Ελλάδα».

εεεερχεται

Δεν υπάρχουν σχόλια: