17 Δεκεμβρίου 2009

200.000 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο του ΟΛΠ

Διακόσιες χιλιάδες ευρώ θα πάρει κάθε εργαζόμενος του ΟΛΠ που θα φύγει με εθελούσια έξοδο.

Την περίοδο της απεργίας στον Οργανισμό, είχαμε επισημάνει, ότι οι απολαβές τους είναι πολύ υψηλές με εξαίρεση κάποιους νέους εργαζόμενους οι οποίοι προσλαμβάνονται (το πως είναι άγνωστο σε εμάς) με μισθούς των 900-1000 ευρώ.

Οι 50.000 και πλέον ευρώ ως ετήσιες αμοιβές σε απλές υπαλληλικές θέσεις προκαλούν το μέσο εργαζόμενο ο οποίος είχε τρέξει να τους στηρίξει ασχέτως αν μισθοδοτείται με 50.000/2,5 ή /3 κατά περίπτωση.

Οι ίδιοι υπάλληλοι δείχνουν το αγωνιστικό τους προφίλ, παίρνωντας... 200.000 έκαστος ως αποζημίωση, την ώρα που οι περισσότεροι μισθωτοί δε θα πάρουν αυξήσεις ενώ σε πολλές επιχειρήσεις οι απολύσεις, οι εκβιασμοί και τα προγράμματα αναδιάρθρωσης συνεχίζονται κατά συρροή.

Που ειναι η αλληλεγγύη τους προς τους συναδέλφους τους?

Που είναι το ενδιαφέρον για την επιβάρυνση των ταμείων και του δημοσίου κορβανά με ποσά που είναι υπερβολικά ακόμη και σε περιόδους άνθησης ή μεγέθυνσης (για τα ελληνικά πάντα δεδομένα)?

Τώρα που θα πάρουν τα πακέτα, τέρμα οι αγώνες κλπ?

Στα αρχίδια τους το λιμάνι και οι επενδύσεις που θα χαθούν από την ελληνική οικονομία όπως έλεγαν?

Γιατί υποτιμάτε τόσο πολύ τη νοημοσύνη μας? Νομίζετε ότι είμαστε τόσο μαλάκες?

Αλλά αυτό δείχνει το ξεπεσμό και την σαπίλα που διακατέχει το μέσο Νεοέλληνα.

Τέλος, επιβεβαιώνει αυτό που πιστεύουμε ακράδαντα και τονίζουμε σε κάθε ευκαιρία.

Ότι η μόνη τάξη στην Ελλάδα που έχει απόλυτα διαμορφωμένη ταξική συνείδηση είναι η εύπορη τάξη, η τάξη των πλουσίων, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, η οποία και ξεμπροστιάζει κάθε λίγο τα ξεφτιλισμένα και ξεπουλημένα εργατικά αποπαίδια.

Τα χαιρετίσματα μας σε όλους τους αστείους "αγωνιστές" του ΟΛΠ.

Λευτεριά στην εργατική και μικροαστική τάξη!


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ απλοϊκή και βολική η ανάλυση σας ρε παιδιά!

Είμαι κι εγώ νέος εργαζόμενος στον ΟΛΠ με τα 14.000 ετησίως κι αν δεν ξέρετε πως προσλήφθηκα, θα σας πω εγώ. Προκηρύχθηκαν θέσεις μέσω ΑΣΕΠ και με συγκεκριμένα κριτήρια αλλά με διαφορετικούς οικονομικούς και εργασιακούς όρους από τους παλιότερους εργαζόμενους, που είχαν βασιστεί σε 2 ΚΥΑ και στον ν.3429/07. Δε θα μπω σε λεπτομέρειες για να μην κουράσω. Στηρίξαμε τον αγώνα για να μείνει δημόσιο το λιμάνι γιατί οι συνδικαλιστές μας δεν μπήκαν στη διαδικασία να πουλήσουν το τομάρι τους ακριβά με στόχο να πουλήσουν το μέλλον του κλάδου. Δεν μπήκαν σε διακικασίες τύπου ΟΤΕ, ΔΕΗ, Ολυμπιακής κτλ.
Ο ΟΛΠ ήταν ΠΑΝΤΑ κερδοφόρος και πλήρωνε αξιοπρεπώς τους εργαζόμενους και όποιες άλλες οφειλές είχε (παραλιμένιους Δήμους, ασφαλιστικές εισφορές κτλ). Όλα αυτά και άλλα περισσότερα ανατρέπονται με την ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα του. Στον αγώνα αυτό όμως δεν είχαμε σύμμάχους πολλούς και ιδιαίτερα την κοινωνία που ως γνωστόν πατρονάρεται από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ. Ο πόλεμος ήταν άνισος και δυστυχώς χάθηκε. Τώρα αυτό που προσπαθούμε είναι να κρατήσουμε τις δουλειές μας. Όσον αφορά στην εθελούσια, ΔΕΝ παίρνει κανένας εργαζόμενος χρήμα στην τσέπη. Αφορά ΜΟΝΟ τις ασφαλιστικές εισφορές 5 χρόνων ώστε να βγουν σε σύνταξη οι άνω των 50. ΔΕΝ ήταν επιλογή μας αυτή η διαδικασία αλλά αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του νόμου του ξεπουλήματος. Θέλουν ν'απαλλαγούν από τους παλιούς εργαζόμενους (περίπου 300 άτομα) ώστε να μειωθεί το προσωπικό και το αντίστοιχο κόστος μεσοπρόθεσμα, όπως και τα εργασιακά δικαιώματα που αυτοί έχουν.
Δεν νοιώθω καμμία τύψη που προσπαθώ να διασφαλίσω το μεροκάμματο μου (ΔΕΝ είναι διασφαλισμένο από κανένα νόμο) και δεν το κάνω εις βάρος κανενός. Προσωπικά, έχω στηρίξει αγώνες κι άλλων εργαζομένων και δικαιώματα κι άλλων ομάδων και θα συνεχίσω να το κάνω όπως και όπου χρειαστεί αλλά δεν θα μπω στη λογική "σφάξε με αγά μου ν'αγιάσω".

ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ είπε...

Αγαπητέ φίλε,

Πρώτον να σε ευχαριστήσουμε για την τοποθέτησή σου. Είμαστε οι πρώτοι που επιθυμούμε το διάλογο.

Δευτερον, όπως θα παρατηρήσεις και στο άρθρο που διάβασες, η ανάλυση είναι πολύ στοχευμένη.

Γράφουμε "οι απολαβές τους είναι πολύ υψηλές με εξαίρεση κάποιους νέους εργαζόμενους οι οποίοι προσλαμβάνονται (το πως είναι άγνωστο σε εμάς) με μισθούς των 900-1000 ευρώ".
Καταρχήν εδω να ευχαριστήσουμε για την πληροφορία σχετικά με τις ποροσλήψεις. Επίσης, θα σου στείλουμε ορισμένα link για κάποιες βυσματικές προσλήψεις.

Τώρα αυτό που γράφουμε είναι ότι πρώτον, την πληρώνει πάλι η νέα γενιά όπως εμείς και εσύ. Βιάζεται η νεολαία...

Που είναι οι συνάδελφοί σας να σας στηρίξουν όταν μπαίνατε με 14,000, ενώ αυτοι έπαιρναν 50.000?
Εδώ εννοούμε την αλληλεγγύη. Δεν ειναι υποκριτικό αυτό?

Πόσω μάλλον για τους ανθρώπους που παίρνουν 700 ευρώ το μήνα.

Επίσης, οι καλές αμοιβές των "παλαιών" εργαζομένων δε μας ενοχλούν. Μας ενοχλεί η ελιτίστικη συμπεριφορά ορισμένων συναδέλφων σου, που στα δύσκολα έπαιρναν το μέρος του αντιπάλου σου.

Μας ενοχλεί η απαίτηση μίζας καποιων συναδέλφων σου σχετικά με τη σειρά προτεραιότητας επαγγελματιών.

Και αυτό που λες να ισχύει, δηλαδή, 200.000 ευρώ για τις ασφαλιστικές εισφορές 5 ετών, είναι προκλητικό. Εχουν εργαστεί αυτά τα χρόνια? Δεν επιβαρύνεται το ταμείο σας? Ειναι δικαιο αυτό?

Δε τα έχουμε με τους εργαζομένους του ΟΛΠ. Τα έχουμε με τη νοοτροπία. Απλά βρήκαμε την ευκαιρία.
Και στην εταιρεία που δουλεύουμε, υπάρχουν απολύσεις και η υποκρισία των συναδέλφων είναι το χειρότερο πράγμα. Οχι η συμπεριφορά της εργοδοσίας. Αυτή ειναι ο εχθρος και είναι γνωστό.
Σκέψου παράλληλα τους απολυμένους του ιδιωτικού τομέα που μένουν στο δρόμο με τα 400 ευρώ του ΟΑΕΔ, είναι στην ίδια μοίρα?

Τόσα χρόνια με τις επενδύσεις από τα έσοδα του λιμανιού, οι εργαζόμενοι που ήταν να δημοσιοποιήσουν τον προορισμό των κονδυλίων.

Τα ζητήματα είναι πολλά.

Για τις προσλήψεις που σου υποσχεθηκαμε...
http://archive.enet.gr/online/online_text/c=114,id=56344512
http://www.forthnet.gr/templates/newsPosting.aspx?p=173154
http://archive.enet.gr/online/online_text/c=114,id=35795320

Θα επανέλθουμε!

Το ζήτημα είναι τεράστιο!

flexicurity είπε...

Νομίζω ότι θα ήταν πιο χρήσιμο πάντως σε ένα αντισυστημικό μπλογκ αντί να επαναλαμβάνονται τα αστικά δελτία ειδήσεων και οι πρετεντέρηδες να υπάρχει μία λίγο πιο βαθιά ματιά στα γεγονότα και πιο ορθολογική από ταξική άποψη ανάλυση.
Όταν όλο τον καιρό τρώνε λάσπη από δελτία και από μπλογκ σαν και αυτό και κανείς δεν βγαίνει να τους υποστηρίξει (με μικρές εξαιρέσεις από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους που διοργάνωσαν 2 πορείες στο λιμάνι) προφανώς ο αγώνας τους δυσκολεύει ακόμα περισσότερο και το γεγονός ότι κατάφεραν να αποσπάσουν από το κεφάλαιο που κερδοφορεί απίστευτα (για ρίξε μία ματιά στα κέρδη του ΟΛΠ από 2000-2007) ένα κομμάτι των κερδών είναι μεγάλη επιτυχία. Ευχής έργο θα ήταν να είχαμε τόσο ισχυρά συνδικάτα σε όλους τους χώρους που να καταφέρνουν να ιδιοποιούνται όλο και μεγαλύτερο μέρος των κερδών.
Και δε νομίζω ότι είναι δικιά τους ευθύνη που η κυβέρνηση δεν πίεσε τους κινέζους να αναλάβουν το κόστος της μείωσης του προσωπικού, που εν'τέλει θα τους αποφέρει ακόμα πιο τεράστια κέρδη.

ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ είπε...

Φίλε Flexicurity, Δε διαφωνούμε καθόλου.

Εμείς δε προβάλλουμε τπτ που να στηρίζει τα συστημικά δελτία ειδήσεων ούτε κάνουμε αναλύσεις τύπου Πρετεντέρη όπως λες.

Τι προτιμάς, τον Παναγόπουλο ως εκπρόσωπο της ΓΣΕΕ (και τη ΓΣΕΕ ως αρωγό του ΣΕΒ ή μια συνειδητοποιημένη εργατική τάξη η οποία και θα προχωρήσει σε συγκρουση?

Εμεις προτιμούμε το δεύτερο.

Αυτό κριτικάρουμε και στον ΟΛΠ.

Αλλώστε τα ρουσφέτια εδιναν και έπαιρναν και επί των 2 κυβερνήσεων!