17 Δεκεμβρίου 2009

Βάλτε το εμβόλιο στον κώλο...

Στην ακύρωση της παραγγελίας τουλάχιστον 8.000.000 δόσεων εμβολίων έναντι της πανδημικής γρίπης προσανατολίζεται το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Οπως επεσήμανε χθες η υπουργός κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης με τις φαρμακοβιομηχανίες όσον αφορά τις σχετικές παραγγελίες και διερευνάται η νομική βάση των σχετικών συμβολαίων. Απώτερος σκοπός είναι η χώρα μας να παραλάβει έναν «λογικό», για τις ανάγκες της, αριθμό δόσεων πανδημικού εμβολίου.

Συνολικά έχουν παραγγελθεί, σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές, 16.000.000 δόσεις, όταν ακόμα οι ειδικοί ερευνητές ανέφεραν ότι απαιτούνται δύο δόσεις για κάθε εμβολιαζόμενο.

Αρχικά είχε αποφασιστεί η προμήθεια 8.000.000 δόσεων -για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και εργαζόμενους σε κρατικές υπηρεσίες- και είχαν προχωρήσει και οι σχετικές παραγγελίες (3.000.000 δόσεις από την εταιρεία Νοvartis, 2.000.000 από την GlaxoSmithKline και 3.000.000 από τη Sanofi Pasteur), με κόστος 7-8 ευρώ/δόση. Ακολούθησε η εντολή του πρώην πρωθυπουργού Καραμανλή για προαιρετικό εμβολιασμό όλου του πληθυσμού, που οδήγησε την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην παραγγελία -«προεκλογικά» όπως κατήγγειλε χθες η κ. Ξενογιαννακοπούλου- 8.000.000 επιπλέον δόσεων πανδημικού εμβολίου.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η δεύτερη παραγγελία αφορά μία εταιρεία. Οι εταιρείες έχουν λάβει προκαταβολή, η οποία ήδη έχει καλυφθεί με τα εμβόλια που έχουν παραληφθεί και πλέον πληρώνονται κατά την παράδοση των εμβολίων. Εως σήμερα, η χώρα μας έχει παραλάβει 3.636.700 δόσεις εμβολίου, από τις εταιρείες Novartis και GlaxoSmithKline. Η εταιρεία Sanofi Pasteur έχει δηλώσει ότι αδυνατεί να παραδώσει τα εμβόλια με βάση το χρονοδιάγραμμα που περιγράφεται στις συμβατικές της υποχρεώσεις, γεγονός που δεν αποκλείεται να εκμεταλλευτούν οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας στις σχετικές διαπραγματεύσεις.

Πηγή: Prezatv

Από τη στιγμή που έγιναν οι Businesses με τους αδίστακτους key account managers των πολυεθνικών, ώστε να πάρουν και οι μεν και οι δε μίζες και μπόνους, δε πιστεύω να τους ενδιαφέρει τι θα γίνουν τα εμβόλια.

Εμείς πάντως έχουμε πρόταση.

Τα εμβόλια στον κώλο σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: