30 Δεκεμβρίου 2009

Νέα εποχή στην παρακολούθηση και επικοινωνία

Το σύστημα κρυπτογράφησης του δικτύου κινητής τηλεφωνίας GSM έπαψε να είναι απαραβίαστο! Η κρυπτογράφηση GSM έσπασε και πλέον είναι πανεύκολο για οποιονδήποτε χάκερ θέλει να ακούει σε πραγματικό χρόνο μια συνομιλία που τον ενδιαφέρει.

Οι μυστικές υπηρεσίες είχαν απο καιρό αυτή τη δυνατότητα αλλά πλέον τη δυνατότητα την έχουν και χιλιάδες ακόμα χάκερς γνώστες του αλγόριθμου.

Ο αλγόριθμος κρυπτογράφησης που χρησιμοποιείται στο δίκτυο GSM ονομάζεται A5/1και αναπτύχθηκε το 1987. Σήμερα υπάρχουν νέα πρότυπα αποκαλούμενα A5/3, το οποίο είναι ασφαλέστερο, αλλά δεν χρησιμοποιείται ακόμα απο τους περισσότερους πάροχους κινητής τηλεφωνίας.
Οι δημοσιευμένες πληροφορίες σίγουρα δεν μπορούν να αποτελέσουν ένα εργαλείο "wire-tapping tool" στα χέρια του οποιουδήποτε αλλά ΣΙΓΟΥΡΑ αποτελούν το βασικό κορμό για την ολοκλήρωση της υποκλοπής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων μέσω κινητών στο δίκτυο GSM. Με περίπου 30 000 δολλάρια μπορεί όποιος θέλει να αγοράσει το κατάλληλο λογισμικό που θα του επιτρέπει να ακούει σε πραγματικό χρόνο όποια συνομιλία θέλει. Γρήγορα μάλιστα αναμένεται αυτή η ταρίφα να πέσει σε μερικές χιλιάδες δολλάρια καθιστώντας την προσιτή στον οποιοδήποτε.
Φυσικά, οποιοδήποτε είδος της υποκλοπής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων είναι παράνομο στις περισσότερες χώρες αλλά αυτό δεν θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για όσους θελήσουν να παραβιάσουν μια συνομιλία που θα εξυπηρετεί τα σχέδια τους.

Η αποκάλυψη έγινε μέσω μιας παρουσίασης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο συνέδριο Chaos Communication Conference στο Βερολίνο από τον ερευνητή Karsten Nohl ο οποίος υποστήριξε ότι μετά από επεξεργασία δεδομένων μεγέθους 2 terrabyte κατάφερε να δημιουργήσει έναν πίνακα σαν ανεστραμμένο τηλεφωνικό κατάλογο, τα περιεχόμενα του οποίου μπορούν να καθορίσουν το κλειδί κρυπτογράφησης που χρησιμοποιείται για να εξασφαλίσει το απόρρητο μιας τηλεφωνικής συζήτησης GSM (σφαιρικό σύστημα για την κινητή επικοινωνία) ή ενός μηνύματος κειμένου.

Ο Nohl ενώ αποκάλυψε ότι κοινοποίησε τα αποτελέσματα της έρευνάς του, στους ακαδημαϊκούς κύκλους και κατ’ επέκταση τις κατέστησε προσβάσιμες και χρησιμοποιήσιμες από τους ενδιαφερόμενους.

Η ρωγμή βρίσκεται στον ηλικίας πολλών χρονών αλγόριθμο κρυπτογράφησης που χρησιμοποιείται από τους περισσότερους παρόχους. Είναι εξηντατετράμπιτο cipher αποκαλούμενο A5/1 και είναι απλά πάρα πολύ αδύνατο, σύμφωνα με Nohl. Χρησιμοποιώντας τους πίνακες, τις κεραίες, το εξειδικευμένο λογισμικό, και το αξίας $30.000 υλικό υπολογισμού για να σπάσει το cipher, κάποιος μπορεί να ραγίσει την κρυπτογράφηση GSM σε πραγματικό χρόνο και να ακούσει άμεσα τις κλήσεις, είπε ο ερευνητής και πρόσθεσε ότι εάν ο επιτιθέμενος είναι πρόθυμος να περιμένει λεπτά για να καταγράψει και να ραγίσει την κλήση, το συνολικό κόστος θα ήταν ακριβώς μερικές χιλιάδες δολάρια.

Πηγή: Anergoi dimosiografoi

Τώρα οι κομπίνες, η παρακολούθηση και οι υποκλοπές περνούν σε άλλη διάσταση! Έτσι δεν είναι κύριε Καραμανλή και Κύριε Κορωνιά? Άλλωστε στην παρακολούθηση και στην υποκλοπή των επικοινωνιών, είστε οι ταγοί.

Μήπως μπορείτε να μας θυμίσετε πόσοι μπήκαν στη φυλακή???

Δεν υπάρχουν σχόλια: