13 Οκτωβρίου 2009

Θα συνεχιστεί η έρευνα για την Κούνεβα ή θα μπει στο αρχείο για το καλό του παρακράτους

Στο πιο κρίσιμο σημείο βρίσκεται η έρευνα για το έγκλημα κατά της Κωνσταντίνας Κούνεβα, η οποία δέχθηκε επίθεση με βιτριόλι πριν δέκα μήνες. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθήνας καλείται να αποφασίσει οριστικά αν η έρευνα θα συνεχισθεί ή θα τεθεί στο αρχείο.
Δέκα μήνες μετά τη δολοφονική επίθεση κατά της γραμματέως της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών, οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών καλούνται με βούλευμά τους να λύσουν τη διαφωνία που έχει προκύψει ανάμεσα στον ανακριτή, ο οποίος έχει τη γνώμη ότι η δικογραφία πρέπει να τεθεί στο αρχείο, και στον εισαγγελέα, ο οποίος θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν και άλλες ανακριτικές ενέργειες με στόχο να βρεθεί ο δράστης της επίθεσης.

Συγκεκριμένα, ο ανακριτής έχει δηλώσει ότι τα στοιχεία που έχει συλλέξει μέσω της έρευνας δεν είναι ικανά να προχωρήσουν σε ταυτοποίηση των δραστών. Αντίθετα, ο εισαγγελέας – ο οποίος βρίσκει σύμφωνους και τους δικηγόρους του θύματος, κ.Παπαδάκη και κα.Βαγιανού – είναι της άποψης ότι υφίστανται «ελλείψεις της ανακριτικής διαδικασίας» και οφείλουν να εξαντληθούν όλα τα δικονομικά και αποδεικτικά μέσα για τον εντοπισμό των δραστών.

«Περιμένω η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και να μην τα παρατήσει. Να κάνει ό,τι πρέπει για να εντοπιστεί ο δράστης. Πιστεύω, ωστόσο – και το έχω ξαναπεί – ότι η έρευνα δεν έγινε σωστά από την αρχή. Δεν έχουν γίνει οι σωστές κινήσεις», δήλωσε στην εφημερία «Τα Νέα» η Κωνσταντίνα Κούνεβα, η οποία εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, χωρίς ακόμα να είναι σε θέση να προσδιορίσει τον χρόνο που θα χρειαστεί μέχρι να πάρει εξιτήριο, καθώς πρέπει ακόμη να υποβληθεί και σε άλλες δέκα επεμβάσεις.

Παράλληλα, η κα.Κούνεβα επαναλαμβάνει διαρκώς την πεποίθησή της ότι εκτός από τον φυσικό αυτουργό της επίθεσης, παραμένει στο απυρόβλητο και ο ηθικός αυτουργός της αξιόποινης πράξης. Ερωτηθείσα τι θα έλεγε στους δικαστές που θα κρίνουν την υπόθεσή της, αν μπορούσε να βρεθεί απέναντι τους, η κα.Κουύνεβα απάντησε ότι θα τους ζητούσε ένα μόνο πράγμα, «να κρίνουν με υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία, σκεπτόμενοι ότι στη δική μου θέση θα μπορούσε να είναι κάποιος άνθρωπος από τη δική τους οικογένεια».

Ενόψει, πάντως, της συνεδρίασης του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, οι δικηγόροι της κας.Κούνεβα, συνοδευόμενοι από εκπροσώπους της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών σκοπεύουν να επισκεφθούν τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών ώστε να του εκθέσουν τους λόγους για τους οποίους πρέπει κατά τη δική τους άποψη να συνεχιστεί η ανακριτική έρευνα. Παράλληλα, σχολιάζοντας στην εφημερίδα «Τα Νέα» τις τελευταίες δικαστικές εξελίξεις τονίζουν ότι «μία υπόθεση που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, κινητοποίησε διαδηλωτές, κινήματα και φορείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντιμετωπίστηκε με αφάνταστη επιπολαιότητα, ολιγωρία και συμπεριφορά ρουτίνας τόσο από την αστυνομία όσο και από τον ανακριτή, που παρέλειψαν συστηματικά να ανταποκριθούν σε επανειλημμένες επισημάνσεις μας σχετικά με τις επιβαλλόμενες ανακριτικές ενέργειες. Η θέση της υπόθεσης στο αρχείο θα αποτελέσει πρόκληση για το λαϊκό αίσθημα δικαίου και θα υψώσει δίχτυ προστασίας εκπέμποντας μήνυμα ασυλίας για τους δολοφόνους της».
 
Πηγή: tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: