18 Οκτωβρίου 2009

Η πολιορκία του "ψευδοκράτους"

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από το κάλεσμα του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς του να επιδεικνύουν «αντιεξουσιαστικό» προφίλ, και τα ΜΑΤ με την ευγενή συμπαράσταση της «Ομάδας Δέλτα» ρίχτηκαν ξανά στα δύσμοιρα Εξάρχεια. Σε μια κυλιόμενη, πολυήμερη επιχείρηση «σκούπα» που δεν είχε τίποτα να ζηλέψει απ’ τις λαμπρότερες επιδόσεις του παρελθόντος, πάνω από εκατό κάτοικοι, απλοί θαμώνες ή περαστικοί σύρθηκαν στα καλά καθούμενα στο τμήμα για «εξακρίβωση στοιχείων» (ακόμη κι όσοι είχαν μαζί τους ταυτότητα). Εκατοντάδες άλλοι υπέστησαν τα συνήθη καψόνια του αστυνομικού «ελέγχου» αλά αμερικανικά, ολόκληρα μαγαζιά εκκενώθηκαν, ενώ το Στέκι Μεταναστών του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα τη γλίτωσε στο τσακ. Εντυπωσιακή πρεμιέρα για το «νεοσύστατο» Υπουργείο «προστασίας του πολίτη»!

Κάποιοι αναρωτήθηκαν μήπως ο κ. Χρυσοχοΐδης πήρε τοις μετρητοίς τις πρωθυπουργικές παροτρύνσεις – κι εξαπέλυσε τα λαγωνικά του να βρουν «αντιεξουσιαστές», προκειμένου να επανδρωθεί με το κατάλληλο προσωπικό η πράσινη Δημόσια Διοίκηση. Στην πραγματικότητα, φυσικά, αυτό που συνέβη είναι μάλλον απλό: ο -όχι και τόσο νέος σ’ αυτό το πόστο- υπουργός έπεσε θύμα του προφίλ (του «ικανού», «δυναμικού» κι «αποτελεσματικού» προϊσταμένου της ΕΛΑΣ) που οι δημοσιογραφικές πένες έπλεξαν για λογαριασμό του μετά τη (συμπτωματική σε μεγάλο βαθμό) εξάρθρωση των υπολειμμάτων της πάλαι ποτέ κραταιάς «17 Νοέμβρη». Ενώ οι περισσότεροι συνάδελφοί του κοίταγαν να ενημερωθούν πριν πάρουν οποιοδήποτε μέτρο, αυτός επέλεξε να λύσει το γόρδιο δεσμό της «εγκληματικότητας» με μια θεαματική επικοινωνιακή κίνηση. Τι πιο βολικό από την πολλοστή «κατάλυση» του (ανύπαρκτου) «ψευδοκράτους» των Εξαρχείων;

Για ξεκάρφωμα, αλλά και για τις απαραίτητες -επικοινωνιακές- αποστάσεις από τις ομοειδείς επιδόσεις του καραμανλισμού, ο κ. Χρυσοχοΐδης πρόσθεσε στα παραπάνω και κάμποσους δημόσιους λεονταρισμούς ενάντια σε όποιον αστυνομικό «σηκώσει παράνομα χέρι σε πολίτη» ή συνδέεται με τη ναζιστική «Χρυσή Αυγή». Δύσκολα, δυστυχώς, θα τον πιστέψουμε. Οχι μόνο γιατί η απρόκλητη μετατροπή μιας ολόκληρης συνοικίας σε Δυτική Οχθη του Ιορδάνη (και των μερίδων της νεολαίας που είθισται να ταυτίζονται μαζί της σε δυνάμει «Παλαιστινίους») αποτελεί την καλύτερη δυνατή συνταγή για ν’ αναπτυχθούν στο εσωτερικό της ΕΛΑΣ ακροδεξιές αντιλήψεις και διασυνδέσεις. 



Αλλά και γιατί οποιαδήποτε παραδειγματική εκκαθάριση των σωμάτων ασφαλείας από τα (ήδη διαμορφωμένα στο εσωτερικό τους) φασιστικά καρκινώματα θ’ απαιτούσε μια πολύ διαφορετική προσέγγιση. Αν ο υπουργός μιλούσε σοβαρά, θάπρεπε απλώς να ξανανοίξει τους φακέλους με τις αμαρτωλές ΕΔΕ της τελευταίας τουλάχιστον πενταετίας. Κι ύστερα να καλέσει όλους τους φορείς που έχουν ασχοληθεί στενά με τις παραβιάσεις δικαιωμάτων εκ μέρους της ΕΛΑΣ (Διεθνή Αμνηστία, Συνήγορο του Πολίτη, Παρατηρητήριο του Ελσίνκι, οργανώσεις μεταναστών) για μια «εξωϋπηρεσιακή» ενημέρωση. Αντ’ αυτού, ο κ. Χρυσοχοΐδης κι οι υπηρεσίες του μας πέταξαν στη μούρη ένα ακόμη χοντροκομμένο κουκούλωμα: ο 27χρόνος Πακιστανός που ξεψύχησε μετά την «περιποίησή» του στο Α.Τ. Νίκαιας, ανακοίνωσαν, δεν πέθανε από τα βασανιστήρια που ο ίδιος πρόλαβε να περιγράψει σε φίλους και συγγενείς. Απλώς, υπέκυψε στο (σύνηθες) «πνευμονικό οίδημα»


Πηγή: Ελευθεροτυπία (17/10/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια: