19 Οκτωβρίου 2009

Και επίσημα φταίει...ο στρατηγός άνεμος

Δύο χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία, η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ηλείας εκδίδει μία εξοργιστική διάταξη είκοσι σελίδων, με την οποία απορρίπτονται όλες οι εγκλήσεις των συγγενών των θυμάτων που στρέφονταν κατά της Νομαρχίας Ηλείας, της ΕΛ.ΑΣ, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της δημοτικής αρχής της Ζαχάρως.

Ενώ η διάταξη έχει εκδοθεί από τον Ιούλιο (22.07.2009), μεσούντων των εκλογών αποσιωπήθηκε για να αρχίσει να δίνεται μόλις προχθές στους ενδιαφερόμενους. Μέρος από την διάταξη αναφέρει: «Το γενικό πόρισμα της απαλλακτικής διάταξης είναι ότι δεν διαγνώσθηκαν, σε επίπεδο επαρκών ενδείξεων, δόλιες ή αμελείς πράξεις ή παραλείψεις εκπροσώπων των αρμοδίων αρχών, που να συνδέονται αιτιωδώς με τη διακινδύνευση ανθρώπινων ζωών..».

Το κύριο στοιχείο που επικαλείται το Πλημμελειοδικείο είναι η έκθεση πραγματογνωμοσύνης του διορισθέντος πραγματογνώμονα Αθανάσιου-Αχιλλέα Αργυρίου, επίκουρου καθηγητή Φυσικής Ατμόσφαιρας και Περιβάλλοντος ου Πανεπιστημίου Πατρών. Στην έκθεση η οποία έχει εκπονηθεί από τις 10.11.2009, παρατίθενται στοιχεία για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν την ημέρα της καταστροφής. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι υπήρχε μικρή υγρασία, υψηλές θερμοκρασίες, ισχυρός άνεμος και τεράστιες φλόγες στα μέτωπα των πυρκαγιών που αναπτύχθηκαν από την τερεβινθίνη, κύριο συστατικό του ρετσινιού, το οποίο καθώς εξατμιζόταν δημιουργούσε ένα στρώμα ατμών από εύφλεκτες ουσίες με αποτέλεσμα την ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς. Παράλληλα, υπάρχει αναφορά σε υπολείμματα αυτοσχέδιου εμπρηστικού μηχανισμού που συνελέγησαν στον Κρόνιο Λόφο, καθώς και σε μαρτυρία του αντιδημάρχου Ζαχάρως Σπύρου Μπιλιώνη ότι είχε ακούσει μια σειρά εκρήξεων στην περιοχή της Αρτέμιδος.

Εν κατακλείδι, καμία ευθύνη δεν αποδίδεται ούτε στους υπεύθυνους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον θάνατο των τριών εποχικών δασοπυροσβεστών στην Αρτέμιδα, αλλά ούτε και στην ΔΕΗ παρόλο που η πυρκαγιά της Ανδρίτσαινας ξεκίνησε από κτίσμα που στέγαζε μοτέρ άρδευσης και ηλεκτροδοτούνταν από την ΔΕΗ. Άμοιρη ευθυνών και η Νομαρχία Ηλείας η οποία δεν συγκάλεσε Συντονιστικό Νομαρχιακού Οργάνου (ΣΝΟ) αλλά και ο δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος ο οποίος κατηγορήθηκε ότι δεν είχε σχηματίσει αντιπυρικές ζώνες στην περιοχή παρόλο που είχε χρηματοδοτηθεί για τον σκοπό αυτό.

Πηγή: Tvxs.gr

Σχόλιο Πειρατών:

Τώρα εμείς τι να πούμε; Ότι σας περνούν για μαλάκες αυτό είναι γνωστό. Ότι πλέον είναι και επίσημο, είναι γεγονός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: